Matkakassan säästäminen

Matkakassan säästäminen
Miten rahoittaa matka? Mieti, mitä haluat ja tee sitten suunnitelma. Aloita säästäminen ajoissa ja tee unelmiesi reissusta totta!

Onko unelmamatkasi ainoa este sen rahoitus? Fear no more! Omat reissusankarimme ovat koonneet listan vinkkejä, joiden avulla reissu kuin reissu tulee rahoitettua.

Mene nyt äläkä myöhemmin – trust us, muuten se jää tekemättä.

Matkaksassan kerryttämisessä kärsivällisyys on valttia: jos löytäisimme oikotien vihreämmille laitumille, olisimme kaikki jo varmasti siellä. Hyvä uutinen on kuitenkin, että se on kaikki sen arvoista. Viimeistään Machu Picchun huipulla, surffileirillä Costa Ricassa tai riippumatossa Fidzillä et epäile hetkeäkään toteutetun säästökuurin kannattavuutta!

1: Kulutustottumuksien kevätsiivous 

Aloita pitämällä kuukauden ajan kirjaa, mihin kaikkeen käytät rahaa. Tarkastele sitten listaasi realistisesti: voisitko tinkiä jostakin? Jo yhden paidan tai farkkujen hinnalla kustantaisit kokonaisen illanvieton esim. Indonesiassa. Entäpä kuukausittaiset suoravelotukset? Löytyykö niiden joukosta karsittavia? Tulisitko toimeen alemmalla jäsentasolla tai onko jotakin palveluja, joita voisit jakaa kaverin kanssa?

Milloin viimeksi kilpailutit puhelin- ja nettiliittymäsi? Entä vakuutuksesi? Paljonko käytät rahaa alkoholiin ja tupakkaan? Pistä menot mietintämyssyyn, näistä tulee vuodessa jo varsin huomattava summa.

Matkakassan säästäminen

2: Pistä taloutesi detox-kuurille

Kyllä. Ymmärsit oikein: talouden detox-kuurilla et tuhlaa etkä törsää. Maksat toki edelleen vuokrat ja laskut, mutta heti kun välttämättömät kulut on katettu, laitat rahahanat kiinni. Heti. Älä ajattele säästämistä kärvistelynä, sillä siitä jää käteen vaan paha mieli. Niin paljon asioita voi tehdä ilmaiseksi ja samalla tutustut kotikaupunkisi ja opiskelijakuntasi kulttuuri- ja aktiviteettitarjontaan aivan uudella tavalla.

Kun annat itsellesi luvan taputtaa itseäsi selkään jo pienistäkin säästöistä, huomaat kuinka palkitsevaa säästäminen oikeastaan onkaan.

3: Jos kaipaat arjen luksusta, muista tarjoussivustot

Säästökuurista huolimatta useimmat meistä kaipaavat kuitenkin pientä luksusta arkeen silloin tällöin: kampaajalla käynti, hieronta tai ravintolaillallinen. Tämä ei tarkoita, että pankki täytyy räjäyttää totaalisesti.

Kurkkaa sivustoja kuten FrankISIC ja Peruutusaika ja katso, josko seuraava arjen luksus irtoaisi tarjoushintaan. Muista myös opiskelijatöinä hierontoja, kampaamo- ja parturipalveluita tarjoavat paikat.

4: Säästä yhdessä kavereiden kanssa

Säästäminen on niiiiiiiiiin paljon helpompaa, kun mukana on kavereita! Eihän teidän ole pakko säästää samaa asiaa varten, mutta ryhmässä tsemppaaminen tavoitteiden saavuttamiseksi on varsin tuloksellista. Ja kun houkuttelet kaverit mukaan säästämään, et joudu koko ajan selittelemään valintojasi. 

Vaihtakaa ulkona syödyt lounaat kotiruokaan, leffateatteri kotisohvaan ja bilettäkää baarin sijaan toistenne luona – ainakin välillä. Kaikessa ei tarvitse olla ehdoton, joten höllää otsanauhaa jo alusta alkaen. 

Säästäminen kavereiden kanssa tekee siitä helpompaa.

 

5: Opettele kokkaamaan 

Vaihda take-away- ja ravintolaruoat yksinkertaiseen ruoanlaittoon ohjeistavaan kokkikirjaan and start cooking! Perusruokien kokkaaminen on helppoa ja villeimmät sanovat että jopa hauskaa. Kokkaa kavereiden kanssa, kokkaa isompia eriä kerrallaan ja pakasta, kokkaa sesonkivihanneksista, kokkaa uusia reseptejä...

Samalla kun säästät, opit uuden taidon, josta on takuulla hyötyä myös tulevien reissujesi hostellikeittiöissä. 

6: Säästä automaattisesti

Muista myös "perinteiset" säästötavat: kuukausittaiset tilisiirrot. Ajasta siis pieni summa käyttötililtäsi siirtymään säästöön kuukausittain.

Jos taas haluat nähdä säästösi konkreettisesti (ja sinulla on vaadittava itsehillintä pitää näppisi erossa säästöistä ennen aikojaan), pistä lasipurkki pöydälle ja täytä sitä tasaisin ajoin joko tietyllä summalla tai esimerkiksi joka perjantai kaikilla lompakosta, laukusta ja taskusta sillä hetkellä löytyvillä kolikoilla.

Matkakassan säästäminen

 

7: Muistuta itseäsi tulevasta unelmareissusta

Yksi parhaitsa motivaattoreista rahan säästämiseen on muistuttaa itseään silloin tällöin miksi halusitkaan säästää. Luovuus on tässä valttia: pienet muistutukset unelmamatkastasi kuvien tai post-it lappujen muodossa auttavat näkemään ”valon tunnelin päässä”.

Laita kuva unelmareissusi kohteesta jääkaapin oveen tai läppärin näytönsäästäjäksi, tai minne vain, josta näet sen päivittäin. Mieti sitä hetkeä, kun sitten hetken päästä seisotkin itse kuvassa näkyvässä paikassa ja tajuat haaveesta tulleen totta. Ei muuten pöllömpi fiilis!

Matkakassan säästäminen - Motivaatio

8. Pyydä lahjaksi elämyksiä tavaran sijaan

Kun aloitat suunnittelun ja matkakassan säästämisen ajoissa, ehdit kirjata matkalahjakortit sekä joululahjojen, synttäripäivän ja vaikka valmistujaislahjojen toivelistoille. Kerro lähipiirillesi, että olet erityisen kiitollinen kokemukset mahdollistavista lahjoista astiastojen ja villapaitojen sijaan.

9. Hae rahoitusta 

Jos haaveenasi on pidempi pätkä vapaaehtoistöitä ulkomailla tai haluat yhdistää opiskelut ja reissaamisen, pidä silmät auki erilaisten apurahojen ja stipendien osalta. Yksi apurahojen jakaja on meidän oma KILROY Foundation. Foundation jakaa apurahoja seikkailuhenkisille nuorille, jotka haluavat mennä ja tehdä sivusta katsomisen ja jahkailun sijaan; nuorille, jotka haluavat kehittää itseään kansainvälisessä ympäristössä uusien kokemuksien kautta. 

10: Hyödynnä nuoriso- ja opiskelijahinnat

Säästäminen ei kanna hirveän pitkälle jos rahat riittävät vain lentolippujen ostoon. Olisihan se nyt vähän tylsää vihdoin perille päästyä tyytyä katsomaan sivusta, kun toiset surffaavat Ausseissa, nauttivat auringosta Kroatiassa purjelaivan kannella tai viilettävät vapaina tukka hulmuten Uuden-Seelannin road tripillä.

Pidä siis silmät auki kaikenlaisille tarjouksille ja opiskelijaeduille. Tule käymään ja kysy reissuasiantuntijoiltamme, missä kaikessa pystyt säästämään varaamalla etukäteen. 

Matkakassan säästäminen - Työnteko matkan aikana
Matkakassaa voi säästää myös reissun aikana esimerkiki Australiassa Working Holiday -viisumin turvin.

Matkabudjetti selvillä ja säästökuuri aloitettu? Siirry suunnitelmissasi eteenpäin! Seuraavana vuorossa matkaseuran valitseminen. 

Ota yhteyttä