Ennen pitkää matkaa -muistilista

Ennen pitkää matkaa -muistilista
Moni asia tulee hoitaa joka tapauksessa, olitpa sitten lähdössä matkalle viikoksi, kuukaudeksi tai vuodeksi. Pitkän reissun valmistuluissa on kuitenkin muutama erityinen muistettava seikka.


Mitä erityistä huomioitavaa on pitkän reissun valmisteluissa?

  • Säästäminen. Pitkän matka maksaa tavallisesti enemmän kuin lyhyt, mikä tarkoittaa myös pidempää aikaa matkakassan säästämiseksi. Aloita siis säätäminen ajoissa. 
  • Viisumit. Suunnittele matkareittisi niin, että viisumit ovat voimassa. Esimerkiksi Kiinaan saat viisumin 3 kuukaudeksi viisumin hakupäivästä alkaen, mikä luonnollisesti tarkoittaa, ettei kannata suunnitella vierailua Kiinaan esim. maailmanympärimatkan viidennen kuukauden tienoille, jolloin viisumisi ei ole enää voimassa.
  • Asunto Suomessa. Pystytkö laittamaan asuntosi vuokralle? Irtisanotko vuokrasopimuksen?
  • Tavarat. Tarvitsetko varastoa tavaroillesi matkan ajalle? Voitko myydä irtaimistosi matkakassan kartuttamiseksi? Samalla säästäisit mahdolliset varastointikulut.
  • Arki kuntoon. Hoida lemmikeille hoitopaikka, pyydä kaveria kastelemaan kukat jne.
  • Posti. Siirrä posti kaverille tai vanhemmille. Tee varmuuden vuoksi valtakirja valmiiksi mahdollisia postipaketteja varten.
  • Kuukausisopimukset. Irtisano tarvittaessa kuukausilaskutteiset puhelin - ja nettiliittymät, kuntosali-, Netflix- ja Spotify-jäsenyydet. Tarkista myös, voitko katkaista esimerkiksi koti- tai autovakuutusmaksut matkasi ajaksi. 
  • Turvallisuus. Jos asuntosi jää tyhjilleen matkasi ajaksi, älä huutele aiheesta sosiaalisissa medioissa. Toisin sanoen maalaisjärjen käyttö on sallittua. Samaisesta terveestä järjen käytöstä on muuten hyötyä myös reissussa.

  • Suunnitelmien muuttaminen. Älä turhaan vaivaa päätäsi etukäteen kaikilla mahdollisilla skenaarioilla, mutta selvitä pääperiaatteet suunnitelmien muuttamisesta: reissun päällä on helpompi tehdä muutoksia, kun tiedät mitä voit tehdä esim. lentoyhtiöiden sääntöjen puitteissa. Jos haluat muuttaa lentosuunnitelmiasi, ilmoita aikataulun tai reitin muutostoiveesta vähintään 72 tuntia (arkena; viikonloppuisin 96 tuntia) ennen alkuperäisen lennon lähtöä.

Kun kaikki matkavalmistelut on tehty ja huolehdittu, on aika siirtyä pohtimaan matkan aikaisia asioita. 

Ota yhteyttä