Ennen matkaa -muistilista

Hankkimatonta viisumia on turha jossitella lentokentällä ja unohtuneen rokotuksen ja matkavakuutuksen perään itkeminen sairaalassa ei auta mitään. Hoida siis asiat kuntoon ajoissa.

Tee itsellesi lista ja käy se sitten läpi kohta kohdalta, niin hommat tulee hoidettua. Älä turhaan pelästy listan pituutta, vaan pistä toimeksi. Olemme koonneet tämän sivun listalle yleiset muistettavat ja hoidettavat asiat. Lukaise ensin nämä ja kurkkaa sitten vielä erilliset huomiot, jotka koskevat pitkää matkaa.

 • Passi. Varmista, että passisi on voimassa vähintään 6 kuukautta viimeisen lennon jälkeen.
 • Viisumit. Huomaathan, että kaikilla mailla ei ole lähetystöä Suomessa ja saatat joutua postittamaan passisi ulkomaille viisumihakemusta varten. Varaa siis reippaasti aikaa tarvittaviin viisumihakemuksiin. Tavallisesti viisumit on haettava vielä, kun olet itse Suomessa, ja jotkut maat eivät salli viisumin hakemista aiemmin kuin puoli vuotta ennen lähtöä. Mitä siis teet jos vuoden mittainen matkasi on määrä päättyä juuri tälläiseen valtioon? Tarkista, voitko hakea viisumin alkavaksi myöhemmin vai onko se voimassa heti hakupäivästä alkaen. Suunnittele hakuaika järkevästi. Kysy apua reissuasiantuntijoiltamme.
 • Rokotukset. Hoida rokotukset kuntoon. Esimerkiksi hepatiitti B -rokotesuoja otetaan 4 rokotteen sarjana, ja ensimmäinen rokote tulee ottaa vähintään 4 viikkoa ennen reissua. Tarkista tarvittavat rokotukset.
 • Lääkärintarkistus. Etenkin ennen pitkälle matkalle lähtöä, hoida hammaslääkärikäynti ja käy lääkärissä hoitamassa mahdolliset vaivaavat asiat ennen reissua. Jos käytät reseptilääkkeitä, pyydä niistä englannikieliset reseptit mukaasi. Huomaathan, että sukelluskurssia varten saatat tarvitset lääkärintodistuksen. Lisätietoa tästä saat asiantuntijoiltamme sukelluskurssin varauksen yhteydessä. 
 • Luottokortti. Tee luottokorttihakemus ajoissa, toisinaan kortin saamisessa saattaa kestää jopa kuukausi. Pakkaa kortti mukaan, vaikket suunnittelisikaan sen käyttöä. Moni hotelli ja autovuokraamo vaatii luottokorttia katevarauksia varten.
 • Kansainvälinen ajokortti. Jos aiot ajaa minkäkokoista autoa tahansa reissusi aikana, tarvitset kansainvälisen ajokortin
 • Matkavarusteet. Pakata ei tarvitse kuukausia tai edes viikoja etukäteen, mutta tarkista ajoissa, että sinulla on tarvittavat varusteet kunnossa. Jos tarvitset uudet vaelluskengät, hanki ne ajoissa, jotta ehdit totutella niihin ja vältät rakot matkalla. Jos olet ostamassa uutta kameraa, hanki se sen verran ajoissa, että ehdit oppia sen käytön.
 • Valuutta. Vaihda tarvittaessa rahaa. Lähes poikkeuksetta mukaan kannattaa ottaa paikallista valuuttaa. Huomioi, että pankit ja rahanvaihtopisteet eivät pidä kaikkia maailman valuuttoja valikoimissaan jokaisessa toimipisteessä. Saatat joutua tilaamaan valuuttaa itsellesi sopivaan toimipisteeseen, joten ole ajoissa liikenteessä.
 • Matkavakuutus. Älä ole tyhmä ja lähde reissuun ilman vakuutusta. Hoida siis matkavakuutus kuntoon. Jos kaipaat vielä matkavakuutusta kattavampaa suojaa matkabudjetillesi, hanki KILROYn oma matkaturva. Matkaturva kattaa peruutukset, joita matkavakuutus ei kata: täysi rahojen palautus, jos matkasi yllättäen peruuntuu ennen lähtöäsi.
 • ISIC-kortti. Hanki kansainvälinen opiskelijakortti alennuksia ja etuja varten.
 • Matkustusilmoitus. Ulkoministeriölle tehtävä matkustusilmoitus ei ole pakollinen, mutta suosittelemme ilmoituksen tekemistä ainakin silloin, kun suuntaat esim. luonnonolojen suhteen riskialttiille alueelle.
 • Reissaajan 21 kohdan niksilista – Vinkkejä pakkaamiseen ja matkan päälle.

Yleisten vinkkien lisäksi kurkkaa myös muutama erityinen seikka pitkiin reissuihin valmistautuessa.

Ota yhteyttä