Road trip: Pohjoissaari, Uusi-Seelanti

Viikon road trip Uuden-Seelannin Pohjoissaarella
Surffibiitsejä, kaupunkielämää, hobitinkoloja, muta-altaita, tulivuoria ja maorikulttuuria: Uuden-Seelannin Pohjoissaari jää usein seikkailuntäyteisen Eteläsaaren varjoon aivan syyttä.

Pohjoissaari loistaa monipuolisuudellaan, joten ota avuksi alla oleva road trip -reittiehdotuksemme ja ala suunnitella omaa reissuasi huolella - ethän halua missata saaren siisteimpiä spotteja!

Reittiehdotus: Pohjoissaaren road trip

Auckland - Coromandel Peninsula – Matamata – Waitomo – Rotorua – Taupo – Tongariro National Park & Mt Ruapehu – Napier – Wellington

Kesto: +-14 päivää. 
Kahdessa viikossa suoriudut koko reitistä, mutta ekstrapäivät tekevät reissusta rennomman. Matkaa saat tarvittaessa lyhennettyä kurvaamalla Mt Ruapehulta suoraan Wellingtoniin tai jättömällä Waitomon välistä. 

Uuden-Seelannin Pohjoissaaren road trip -reitti kartalla


1. Auckland

Road trip Uusi-Seelanti: Pohjoissaari - Auckland

Auckland, City of Sails, on energinen satamien, rantojen ja saarten kaupunki. Tämä monikulttuurisuuden satama on täynnä purjehtijoita, joista Auckland on saanut lempinimensä. Auckland on Uuden-Seelannin suurin kaupunki, eli erinomainen aloituspaikka road tripille.

Yöelämää, mereneläviä, tulivuoria, paratiisisaaria, pingviinejä, delfiinejä, shoppailua – Aucklandissa yhdistät kätevästi kaupunkielämykset luontokokemuksiin. Ota lautta jollekin kaupungin kymmenistä saarista (esim. Waiheke Island), käy drinkeillä Sky Towerissa, shoppaile keskustan muotiliikkeissä ja suuntaa patikkaretkelle tulivuoren huipulle. 

Uuden-Seelannin Pohjoissaaren road trip - Mt. Eden

Rangitoto Islandin tulivuori on Aucklandin nuorin - vain 600 vuotta vanha – ja symmetrisyydessään vierailijoiden suosikki. Mount Edenin (Maungawhau) kraaterit ovat kauniin vehreyden peittämät ja koska Eden on Aucklandin tulivuorista korkein, 196 metriä, on sen huipulta huikeat näkymät kaupungin yli ja Waitematan satamaan

2. Coromandelin niemimaa

Road trip Uuden-Seelannin Pohjoissaarella - Coromandel Peninsula

Varsinainen road trip alkaa Aucklandista poispäin suunnattaessa. Ensimmäinen kohde on vihreän sademetsän ja valkoisten rantojen viittaan kietoutunut Coromandelin rento rannikkoparatiisi. Täällä pääset surffaamaan, sukeltamaan, rentoutumaan rannoille ja näkemään upeaa luontoa, joten kannattaa varata ainakin pari päivää alueen tutkimiselle.

Kaiva oma "kuuma lähde" Hot Water Beachillä, laita kamerasi laulamaan Cathedral Covessa ja vuokraa kajakki Whangamatassa, josta pääset melomaan Donut Islandille. Saari kätkee sisälleen pienen laguunin ja oman rannan, jota ihastelet kajakista käsin – maihinnousu saarelle kun on nykyään laissa kielletty. 

3. Matamata 

Pohjoissaaren road trip, Uusi-Seelanti - Hobittila

Road trip jatkuu kohti Keskimaata! Taru Sormusten Herrasta -elokuvia varten rakennettu Hobittila sijaitsee kivenheiton päässä Matamatasta ja on ehdottomasti yksi Uuden-Seelannin suosituimmista nähtävyyksistä. 

Täydellisen alun Keski-Maan seikkailullesi saat nauttimalla hobittityyliin toisen aamiaisen Matamatan turisti-infoa vinosti vastapäätä sijaitsevassa hobitti-teemaisessa Dew Drop Innissä. Hobittilaan päästyäsi vieraile Repunpäässä (Bag End) ja siemaile eteläneljänneksen parhaita oluita Vihreässä lohikäärmeessä (the Green Dragon Inn).

4. Waitomo Caves

Road trip Uuden-Seelannin Pohjoissaarella - Waitomo Caves


Maanalaisia luolia ja kiiltomatoja! Toinen Uuden-Seelannin ykkösnähtävyyksistä, Waitomo Glowworm Gaves, sijaitsee sekin melko lähellä Matamataa. Kiiltomadot valaisevat luolien kattoa ja seinämiä kuin tähdet yötaivasta, minkä lisäksi tippukivet ja stalagmiitit koristavat koko luolaa, joten maaginen kokemus on taattu.

Waitomo Cavesin karstivajoamia ja vedenalaisia jokia voit tutkia jalan, veneestä tai zip-linella zipaten läpi pimeyden.

5. Rotorua

Pohjoissaaren road trip, NZ - Champagne Pool Wai-O-Tapussa

Muta-altaita, geisirejä ja seikkailua: Rotorua lähiympäristöineen on yksi maailman geotermisesti aktiivisimmista alueista, eli tekemisen puutteen ei pitäisi haitata – päinvastoin, valintojen tekeminen saattaa käydä hankalaksi!

Wai-o-Thapu ei turhaan löydy Maailman TOP 20 surrealistisimmat paikat -listalta. Paikan väriloistoa on vaikea uskoa jollei sitä pääse itse todistamaan. Kuumien lähteiden ja muta-altaiden lisäksi Wai-o-Thapu on tunnettu Lady Knox -geisiristä, jonka vesisuihku yltää parhaimmillaan 20 metriin. Waimangu Volcanic Valleyssä taas tutustut maailman nuorimpaan ekosysteemiin, jonka kohokohtia ovat maailman suurin kuuma lähde, Frying Pan Lake, ja mieletön Inferno Crater. 

Road trip Uuden-Seelannin Pohjoissaarella - Frying Pan Lake, Waimangu Volcanic Valley

Maorien omistama Hells Gate on Rotoruan aktiivisimpana geotermisenä puistona myöskin vierailemisen arvoinen kohde. Koe maan voima katsellessasi mutatulivuoria, kiehuvia vesi- ja muta-altaita, höyryäviä fumaroleja, kuumavesijärviä ja rikkikiteitä ja päätä vierailusi rentoutumalla mutakylvyssä. Lisää maorikulttuuria löydät Te Puiasta, jossa voi geotermisten nähtävyyksien ohella tutustua maorikulttuuriin ja sen värikkäisiin tarinoihin, jotka elävät tatuointeina iholla.

6. Taupo

Road trip Uudessa-Seelannissa: Taupo, Pohjoissaari

Road trip jatkuu etelään kohti Taupoa, Australaasian suurinta järveä ja adrenaliinikeskusta. Koskenlasku, benji-hyppy, vesijettiajelut, maisemalennot ja laskuvarjohyppy ovat vain muutamia esimerkkejä aktiviteeteista, joilla pääset nostattamaan sykettäsi Taupossa!

Uuden-Seelannin vierailluin luontokohde, Huka Falls -vesiputous, sijaitsee viiden minuutin ajomatkan päässä Tauposta pohjoiseen. Tolkien-fanit suuntaavat putouksilta toisessa Hobitti-elokuvassa esiintyneelle Aratiatia Rapids -koskelle katsomaan, kuinka vesimassat heräävät henkiin kun pato avataan muutaman kerran päivässä. Taiteen ystäville kajakki- tai venereissu 70-luvulla valmistuneiden yli 10 metriä korkeiden maorien kivikaiverrusten (Maori Rock Carvings) luo Taupo-järvellä on must

Pohjoissaaren road trip Uudessa-Seelannissa - Huka Falls, Taupo

Kuten Rotoruassa, on myös Taupossa runsaasti kuumia lähteitä. Lataa siis akkusi päivän päätteeksi kylpylässä rentoutuen niin road tripin jatkaminen seuraavana päivänä tuntuu taatusti helpommalta!

7. Tongariro National Park & Mt Ruapehu

Road trip Uusi-Seelanti: Pohjoissaari - Tongariro National Park

Pohjoissaaren road trip suorastaan vaatii pysähdystä Tongariro National Parkissa. Se on Uuden-Seelannin vanhin luonnonpuisto, josta löytyy yksi maailman parhaista päivävaellusreiteistä: Tongariro Alpine Crossing. Voit myös kiivetä saarivaltion aktiivisimman tulivuoren, Mt Ngauruhoen, rinteitä – eikö olisikin siistiä voida sanoa käyneensä Tuomiovuoren huipulla?

Jos suinkin kykenet, viivy Tongarirossa ainakin pari päivää ja lumoudu luonnon kauneudesta patikoidessasi ohi tulivuoren kraatereiden, kuumien – ja kylmien lähteiden, laavakenttien, vihreiden ja sinisten järvien, fumarolien... listaa voisi jatkaa loputtomiin!

Road trip NZ: Pohjoissaari - Mt Ruapehu

Mt Ruapehu, Pohjoissaaren korkein vuori, sijaitsee sekin Tongariro National Parkissa. Talvisaikaan Ruapehu on loistava lasketteluspotti, patikointimahdollisuudet ovat monipuoliset ja kesäisin aluetta on miellytttävä tutkia esimerkiksi hevosen selästä. Jiihaa!

8. Napier

Road trip Uusi-Seelanti - Veronica Sunbay, Napier

Tie Napieriin kulkee läpi vaihtelevien maisemien ajoitpa sitten etelästä tietä 49 tai pohjoisemmasta 5-tietä. Rannikolla Hawke's Bayssä sijaitseva Napier on hurmaava art deco -kaupunki, jota ympäröivät laadukkaat viinitilat. Pieni kaupunki tulee nopeasti tutuksi, mutta lähiympäristössäkin riittää tekemistä – erityisesti Cape Kidnappersin suulayhdyskunta on näkemisen arvoinen. Nappaa ehdottomasti kamera ja kiikarit matkaan retkellesi lintujen valtakuntaan!  

Road trip, Pohjoissaari - suulayhdyskunta Cape Kidnappersissä

Matkaa Napierista Wellingtoniin on n. 330 km. Voit toki huristaa matkan kerralla, mutta mikäli mielit lisää art decoa, suussasulavaa jäätelöä ja taivaallisia hedelmiä, stoppaa Napierin kaksoskaupungissa, Hastingsissa, jonne on vain 20 kilometriä Napierista.

9. Wellington

Uuden-Seelannin Pohjoissaaren road trip päättyy Wellingtoniin

Wellington on Uuden-Seelannin sympaattinen mutta luonteikas pääkaupunki. Se tunnetaan erityisesti massiivisista elokuvatuotannoistaan (siksipä lempinimi Wellywood) ja jatkuvasti kehittyvästä ruokakulttuurista.

Pienen koonsa ansiosta Wellingtonin keskustassa on helppo pyöriä jalan ja historiallisella köysiratagondolalla suhautatat kätevästi ydinkeskustasta kaupunkia ympäröiville kukkuloille. Maisemat ovat upeat ja kasvitieteellinen puutarha näkemisen arvoinen kaikessa kukkaloisteessaan. Wellingtonista löydät myös Uuden-Seelannin kansallismuseo Te Papan, joka tarjoaa interaktiivisia näyttelyitä, joita ei kannata missata.

Road trip Uusi-seelanti, Pohjoissaari - Cable Car Wellingtonissa

Elokuvista innostuneiden ehdoton vierailukohde on alueen elokuvateollisuuden kehdossa, Miramarissa, sijaitseva Weta Workshop. Weta on tehnyt erikoisefektejä, lavasteita ja muuta rekvisiittaa mm. Taru sormusten herrasta - ja Avatar-elokuviin. Weta Workshopin Weta Cavessa pääset tutustumaan elokuvien tekemiseen ja shoppailemaan autenttisia replikoita ja muita leffa-aiheisia tuotteita. 


Kuvia Pohjoissaarelta

Alkaako road trip -suunnitelmasi jo hahmottua? Lennot voti varata helposti täältä ja alta pääset tutkailemaan matkapakuvalikoimaamme.

Matkapakulla läpi Pohjoissaaren

Matkapakulla läpi Pohjoissaaren
Tee road tripistäsi onnistunut vuokraamalla sinulle sopiva matkapaku – valikoimastamme löytyy useita eri malleja, joten löydät varmasti tarpeitasi vastaavan menopelin!
Tsekkaa vaihtoehdot

 

Uuden-Seelannin Pohjoissaaren road trip -on mieletön kokemus (harkitse kuitenkin myös Eteläsaaren kiertämistä), jonka suunnittelu on tärkeä osa hauskuutta. Personoidut matkavinkit, infoa autonvuokraamisesta ja vakuutuksista sekä paljon pientä hyvä tietää -viisautta saat ottamalla meihin yhteyttä

Pohjoissaaren tiet kutsuvat!
Varaa aika road trip -suunnitteluun
Ota yhteyttä