Road trip: Explorers way

Road trip Australian halki, Adelainesta Darwiniin - KILROY
Valmistaudu Australian takamaiden karuun kauneuteen, hulppeisiin, hiljaisiin maisemiin ja ikimuistoisiin hetkiin matkapakun kyydissä! Vuokraa menopeli, jossa kulkee mukana sekä petipaikka että minikeittiö ja olet valmis Australian upeimpiin kansallispuistoihin.

Tämä road trip -reittiehdotus vie sinut halki Australian Adelaidesta Darwiniin, tai päinvastoin. Välille mahtuu aavoja näkymiä, hauskoja seikkailuja ja huikeita valokuvausmahdollisuuksia. Buukkaa menopeliksi matkapaku ja lähde nauttimaan menosta omaa tahtiasi!

Reittiehdotus: Explorer's Way

Adelaide - Port Augusta - Marree - William Creek - Coober Pedy - Uluru-Kata Tjutan kansallispuisto  - Alice Springs - Daly Waters - Kakadun kansallispuisto - Darwin

Tälle Explorer's Way -reitille kannattaa varata reissuaikaa 2–3 viikkoa. 

Road trip Adelaidesta Darwiniin - Explorer's way - KILROY

Muutama vinkki ennen reissun aloitusta:

  • Ennen lähtöä varmista, että menopelisi on kunnossa.
  • Opettele vaihtamaan rengas.
  • Älä aja pimeän aikaan: kenguru-varoitukset teiden varrella tulee ottaa tosissaan!
  • Muista pakata autoon mukaan paljon ylimääräistä juomavettä.

Road trip Australiassa - Adelaide Central Market - KILROY

Ennen kuin istahdat auton rattiin ja aloitat kruisailun, vietä päivä tai pari Adelaidessa, joka todellakin on maineensa veroinen kokemus: festivaalikaupungiksi tituleeratussa Adelaidessa tapahtuu usein, joten tarkista kaupungin tapahtumakalenteri ja nauti värikkään ja dynaamisen urbaaniympäristön tarjonnasta!

Shoppailuun ja ruokaherkutteluun otollinen kohde on Adelade Central Market, ja pitkin kaupunkia bongaat tunnelmallisia kahviloita ja tutustumisen arvoisia taidegallerioita. Kaikesta näkemisestä ja tekemisestä huolimatta parasta Adelaidessa on sen rento tunnelma.

Päivä #1: Adelaide – Clare Valley
Ensimmäinen varsinainen road trip -päivä starttaa siis Adelaidesta ja päättyy jo reilun parin tunnin ajon jälkeen Clare Valleyhin. Ensimmäinen etappi hellii matkalaista viiniviljelmien tarjonnalle. Vaihda siis auton penkit tuoleihin viininmaistijaisissa ja nauti elämästä juurikin niin rennosti kuin Australiassa vain on tapana.

Clare Valleyssa ihastelet 32 kilometriä pitkää Riesling-kujaa, mikä tarkoittaa vaikuttavia näkymiä sekä tietenkin maailman parasta Riesling-viiniä! Samaisella alueella sijaitsee myös historiallinen Burran kaupunki, joka sekin tarjoaa runsaasti nähtävää reissulaisille.

Ajokilometrejä: 307 km 
Yöpyminen: Clare Valley

Road trip Australiassa - Kenguru viinitarhalla - KILROY

Päivä #2: Clare Valley/Port Augusta – Flinders Ranges
Flinders Rangesin kansallispuistossa ihailet geologisesti ikivanhoja maisemia. Vedä syvään henkeä ja rauhoita mieli ja kroppa – tämä on täydellinen hetki hidastaa menoa toden teolla.

Pysähdy matkan varrella Melrosen ja Quornin viehättävissä pikkukaupungeissa, ja jos olet liikenteessä huhti–lokakuussa käy tutustumassa historiaan ja testaamassa Pichi Richi -perinnejunaa.

Ajokilometrejä: 199 km   
Yöpyminen: Wilpena Pound, lähellä Parachilnan kaupunkia

Päivä #3: Flinders Ranges
Lähde vaellukselle ja hankkiudu vauhdikkaalle nelivetokierrokselle kansallispuistossa. Wilpena Pound on luonnon oma amfiteatteri ja ehdottomasti pienen ylämäen kipuamisen arvoinen: sekä itse vuorimuodostelma että sieltä avautuvat näkymät ovat vaikuttavat! 

Vielä paremmat näkymät saat, jos raaskit investoida lentokierrokseen: ilmasta käsin ihastelet aitiopaikalta tätä eroosion kuluttamaa vuorimuodostelmaa.

Vaihtoehtoinen 2–3 päivän koukkaus Arakoolaan
Arakoola on yksityisesti ylläpidetty erämaan suojelualue. Alue sijaitsee Flinders Rangesin pohjoisosassa, ja moni vierailija rankkaa sen vuorimaisemat Australian parhaimmistoon – suuntaa Sillersin näköalapaikalle arvioimaan tilanne itse! 

Kiertele Arakoolassa vaelluskenkien vauhdittamana tai buukkaa "luontosafari"-retki.

Ajokilometrejä: 202 km molempiin suuntiin
Yöpyminen: Arakoola

Päivä #4: Flinders Ranges – Marree (valinnainen pysähdys)
Marree on todennäköisesti tämän road tripin syrjäisin pysähdyspaikka. Tämä etappi on erityisesti sinulle, joka haluat täydellisen irtioton arjen kiireistä ja mahdollisista huolista. Aja syrjäisellä Birdsville-tiellä ja vieraile taatelifarmilla.

Mielenrauhan lisäksi Marreessas otat upeita valokuvia, ja se toimii täydellisenä välietappina ja jaloittelupaikkana matkalla William Creekiin. Mutta ennen kaikkea Marreessa on viimeinen bensa-asema ennen William Creekiä, joten muista täyttää tankki tarvittaessa tässä vaiheessa reissua.

Ajokilometrejä: 186 km 
Yöpyminen: Marree

Päivä #5: Marree – William Creek 
Entinen rautatieasema, nykyinen leirintäalue Coward Springs on hyvä hetki rentoutua kuumissa lähteissä ja samalla pihdistautua pitkän matkan pölyistä. Näillä seuduilla Australiaa vastaan tulee monta eri syrjäisintä asiaa, ja William Creekissä yksi näistä on Australian syrjäisin pubi. Hörppää tuoppi tai pari (kuskin paikalla kuitenkin selvin päin!) ja jätä hattusi paikan pitäjille – paikan päällä ymmärrät kyllä, mistä puhumme!

Ajokilometrejä: 204 km 
Yöpyminen: William Creek

Road trip Adelaidesta Darwiin - Australia, Coober Pedy - KILROY

Päivä #6: William Creek – Coober Pedy
Coober Pedyssä kaivaudut paikallisten perässä maan alle. Paikalliset asuvat maan alla yksinkertaisesti mukavuussyistä: kesällä lämpötila nousee helposti yli 50 asteen! Ensisilmäyksellä Coober Pedy on autiokaupunki, mutta lähemmällä tarkastelulla huomaat, että kaupunki on kuin onkin asuttu ja ihmiset elävät siellä pääosin kaivosten takia. Kaivokset ja kaupunki on täynnä opaalia, joten et voi välttyä tähän mielenkiintoiseen piimineraaliin tutustumiselta.

Ajokilometrejä: 167 km 
Yöpyminen: Coober Pedy

Päivä #7: Coober Pedy
Coober Pedy on hyvä hetki pitää vapaapäivä ajamisesta. Tutustu siis tarkemmin, mistä opaalissa ja sen louhimessa on oikein kyse: Coober Pedy jos mikä on hyvä paikka tähän tarkoitukseen, sillä 75% maailman opaalista tulee juurikin näiltä seuduilta.

Häkellyttäviä maanpäällisiä maisemia ihmettelet puolestaan Breakawaysin suojelualueella.

Yöpyminen: Coober Pedy

Päivä #8: Coober Pedy – Uluru-Kata Tjutan kansallispuisto
Tänään niität Coober Pedyn taukopäivän satoa, sillä päivä nr. 8 on pitkä ajopäivä, päivä jona sinä matkapakusi teette toden teolla tuttavuutta. Pitkän ajomatkan päässä odottaa kuitenkin huikea maali: Uluru. Uluru on ehdottomasti yksi Australian tunnetuimmista nähtävyyksistä ja kaikessa komeudessaan ja massiivisuudessaan yksi upeimmista luonnon taideteoksista, jota ikinä pääset ihmettelemään.

Ajokilometrejä: 734 km
Yöpyminen: lähellä Kata Tjutan kansallispuistoa

Päivä #9: Uluru 
Tämän road trip -reitin yhdeksäs päivä on varattu kahdeksannen päivän urakoinnista toipumiseen. Sitä paitsi, kun nyt kerran olet tänne asti tullut, kannattaa Ulurua ihastella vielä uudemmankin kerran. Ulurun pinnan lukuisat punaisen sävyt hehkuvat auringossa ja ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan vain sanoinkuvailemattoman kauniita. 

Suurin osa tästä valtavan kokoisesta kivestä on itse asiassa maanpinnan alla, mutta jo tämä yli 300 metriin nouseva osa jättää kokeneenkin reissaajan sanattomaksi. Jos haluat katsastaa Ulurun sen jokaiselta kantilta, varaa ympärikävelyyn ainakin 3,5 tuntia. 

Ehdottomasti parhaat hetket päivästä niin valokuvien napsimiselle kuin hengen haukkomisellekin ovat auringonnousu ja -lasku. Upea valon ja varjojen yhdistelmä tekee näystä taianomaisen. Voit toki ihailla Ulurua omin päin, mutta suosittelemme, että varaat itsellesi paikan opastetulta kierrokselta, jolla kuulet sekä alueesta että sen merkityksestä paikallisille ihmisille sekä opit aboriginaalien historiasta. 

Road trip, Australia - Uluru - KILROY

Päivä #10: Uluru-Kata Tjutan kansallispuisto  Kings Canyon
Herää aikaisin todistaaksesi näyttävän auringonnousun Ulurulla vielä ennen kuin jatkat matkaa eteenpäin. Viimeistään nyt, kun irroitat katseesi hetkeksi Ulurusta ja siirryt ihastelemaan kansallispuiston muita osia, huomaat välittömästi, miksi tätä aluetta kutsutaan Australian punaiseksi keskustaksi. 

Kata Tjutan kivimuodostelma on vähemmän tunnettu kuin Uluru, mutta varsin vaikuttava näky sekin! Itse asiassa Kata Tjuta -kivimuodostelman korkein huippu nousee jopa 200 metriä korkeammalle kuin Uluru. 

Kun olet saanut tarpeeksesi näistä kummallisista kivimuodostelmista, ota suunnaksi Kings Canyon. Buukkaa kotoisa hostellihuone tai vielä parempaa, leiriydy tähtitaivaan alle! 

Ajokilometrejä: 303 km
Yöpyminen: Kings Canyon

Päivä #11: Kings Canyon
Kings Canyon on täydellinen spotti aamuvaelluksille, joten varmista, että herätyksesi on asetettu auringonnousun alkuun! Suosituin reitti on Kings Canyon Rim Walk, mutta vaihtoehtoja on muitakin, joten valitse oma suosikkisi ja lähde käppäilemään kohti Eedenin puutarha (Garden on Eden) ja Kadotettua kaupunkia (The Lost City).

Kings Canyonissa voit vaeltaa omaa tahtiasi, mutta harkitse ihmeessä osallistumista aboriginaali-oppaiden järjestämille retkelle. Näillä kierroksilla saat kokemuksesta irti paljon, paljon enemmän.

Road trip, Australia - Adelaidesta Darwiniin, Kings Canyon - KILROY

Päivä #12: Kings Canyon  Alice Springs 
Jos budejttisi antaa myöden, Kings Canyon on hyvä spotti sijoittaa ikimuistoiseen kokemukseen: helikopterilento kanjonin yllä. Lintuperspektiivin näkymät mielessäsi tekee tulevasta, vajaan 500 kilometrin, ajomatkasta huomattavasti mukavamman. Ja kun nouset taivaalle heti aamusta, ehdit hyvin taittamaan matkaa maantiellä valoisaan aikaan. 

Ajokilometrejä: 472 km
Yöpyminen: Alice Springs

Päivä #13: Alice Springs
Ota iisisti Alice Springissä. Etenkin jos taide on mieleesi, tämä on mieluinen etappi. Alice Springs on täynnä erilaista, mutta erityisesti, aboriginaali-taidetta. Tai jos kropassasi riittää virtaa jatkaa viime päivien vaelluksia vielä uusilla, niin suuntaa kaupunkia ympäröivään MacDonnell-vuoristoon. Vuorimaisemissa ihailet komeita maisemia ja hankit itsellesi sydämentykytyksiä erinäisissä aktiviteeteissa.

Yöpyminen: Alice Springs

Päivä #14: Alice Springs  Tennant Creek
Leppoisan Alice Springsin jälkeen on ohjelmoida navigaattoriin päätepisteeksti Tennant Creek. Tässä vaiheessa road trippiä kilometrit alkavat yleensä jo hieman painaa, joten muista pysähtyä aika ajoin. Tällä etapilla yksi loistava pysähdyspaikka on esim. Devils Marbles. Nouse jaloittelemaan ja ikuistamaan massiiviset graniittikivet loma-albumiisi. 

Tennant Creekin saavuttuasi tutustu Australian rikkaaseen kultakuume-historiaan. Kaupungissa louhitaan kultaa edelleen, joten luvassa on kimaltevia kokemuksia!

Ajokilometrejä: 510 km
Yöpyminen: Tennant Creek

Päivä #15: Tennant Creek  Daly Waters
Kolmas reissuviikko starttaa ajomatkalla Daly Watersiin, ja mikä olisikaan parempi tapa juhlista uutta alkanutta viikkoa tien päällä kuin tuoppi paikallisessa pubissa. William Creekin syrjäisin pubi lippiksineen oli jo kokemus, mutta Historic Pub Daly Watersissa asiakkaat jättävät jälkeensä rintsikoita. Go figure!

Ajokilometrejä: 408 km
Yöpyminen: Daly Waters

Päivä #16: Daly Waters  Katherine
Tänään ohjelmassa on lyhyt pätkä matkapakussa ja niihinkin lyhyisiin kilometreihin mahtuu yksi pysähdys. Mataranka on luonnon oma lämmitetty uima-allas, jossa kelpaa rentoutua – pulahtamisen arvoinen pysähdys siis. Allasta ympäröi rönsyilevä metsä, mikä tekee kokemuksesta entistä taianomaisemman.

Ajokilometrejä: 276 km
Yöpyminen: Katherine

Road trip, Australia - Kadakun kansallispuisto

Päivä #17: Katherine  Kakadun kansallispuisto 
Kakadun kansallispuisto on Australian suurin kansallispuisto, ja se on noteerattu myös maailmanperintökohteiden listalla. Runsas aboriginaalitaide ja mielenkiintoiset kivilohkaremuodostelmat saavat koko puiston näyttämään yhdeltä valtavalta taidegallerialta! Ei mikään turha paikka siis.

Kosteikkoaluella kansallispuiston keskellä tutustut harvinaisiin eläimiin ja seilaat pienillä risteilyaluksilla. Kakadussa on myös monia näyttäviä vesiputouskia, mm. Jim Jim Falls ja Twin Falls.

Ajokilometrejä: 340 km
Yöpyminen: Kakadun kansallispuiston lähistöllä

Päivä #18: Litchfieldin kansallispuisto
Litchfieldissä hämmästelet jopa usean metrin korkuisia termiittipylväitä. Kansallispuiston maisemat ovat karun kauniita. Täällä näet konkreettisesti, mistä koulun maantiedon tunneilla puhutussa eroosiossa oikein on kyse. Eroosion tuotosta on mm. kaunis kivimuodostelmien Lost City. Ja kuten Kakadunkin kansallispuistossa, pääset ihastelemaan näyttäviä vesiputouskia myös Litchfieldissä.

Ajokilometrejä: 250 km
Yöpyminen: Litchfieldin kansallispuiston lähistöllä

Road trip Australiassa - Darwin - KILROY

Päivä #19: Litchfield  Darwin
Viimeistä viedään! Tätän road trip -reitin viimeinen osuus johdattaa sinut n. 1,5 tunnissa Darwiniin, joka sattuu muuten olemaan Pohjoisterritorion pääkaupunki. Darwinissa tunnet ja aistit välittömästi kaupunkiin saapuessasi aasialaiset vaikutteet, mikä luonnollisesti tarkoittaa mielettömiä ruokaelämyksiä.  

Paikalliset torit kuuluvat ehdottomasti vierailulistalle, ja Darwinissa auringonlaskut ovat niin upeat, että jo sen näyn takia kannattaa kaupungissa viipyä usean aamun verran.

Darwin on niin ikään aboriginaalikulttuurin keskus, todellinen taidekaupunki sekä kultturien ja kielien iloinen sekamelska. Toisin sanoen kaupunki tarjoaa täydelliset puitteet road trip -reissusi riehakkaaseen ja ikimuistoiseen päätökseen.

Suosittelemme, että varaat Darwiniin vähintäänkin pari päivää leppoisaa ja kiireentöntä oleskelua sekä kaupungin monipulisen tarjonnan että takana olevan pitkän road tripin takia. Vedä henkeä ja lepää rauhassa!

Ajokilometrejä: 116 km
Yöpyminen: Darwin

Kerro toiveistasi ja saat matkapakusuosituksia ja hintatietoja haluamallesi ajalle, tai kysy reittisuosituksia tai yleisesti road trippailusta Australiassa. Laita meille viestiä, mitä vain mielessäsi pyöriikin!

Ota yhteyttä