Väli-Amerikka

Näitä vihreitä kavereita löytyy Costa Ricasta
 

Väli-Amerikan matkat - kahvia ja koskenlaskua

Seiso yhä aktiivisen tulivuoren puhisevan kraaterin reunalla, sukella Karibian kirkkaissa vesissä valashaita etsien ja surffaa El Salvadorin maineikkailla aalloilla. Väli-Amerikassa koet lattaritunnelmia salsalattioilla ja espanjan tunneilla. Seikkailija löytää tekemistä koskenlaskusta pilvimetsäpatikointiin. Kiipeä vaikka korkealle maya-temppelin huipulle katsomaan, kuinka alla levittäytyvä sademetsä herää aamun sarastaessa henkiin. Lähde seikkailuun Väli-Amerikkaan!

Väli-Amerikka

Väli-Amerikka käsittää alueen Guatemalasta Panamaan. Matkan varrelle jäävät El Salvador, Belize, Nicaragua, Honduras ja Costa Rica. Koska välimatkat eivät ole järisyttävän pitkiä, voit nähdä paljon lyhyessäkin ajassa. Tyynenmeren rannikon tunnelmat ovat kuin toisesta maailmasta verrattuna Karibian kuumaan rannikkoon, jolla reggae soi, ja jolla kypsät avokadot ja limet maistuvat paremmilta kuin muualla. Guatemalan Karibian puoleisen garifuna-kulttuurin antia on erinomaisen tanssittava musiikki, jota kuulee livenä baareissa.

Nouseva matkustuskohde

Väli-Amerikasta on viime aikoina tullut yhä suositumpi reissukohde. Erityisesti Costa Rica ja Belize vetävät parempiin oloihin ja helpompaan travellaukseen tottuneita matkalaisia. Muissa valtioissa maan talous tuntuu turistinkin loma-arjessa, sillä infrastruktuuri ja palvelut eivät aina ole yhtä kehittyneitä kuin mihin on tottunut. Nicaragua on vähemmän tunnettu reissukohde, ja muihin reppumatkaajiin törmääkin vähemmän kuin muualla. Maassa on kuitenkin paljon nähtävää, esimerkiksi uskomattoman hienoja tulivuoria, joista joillekin järjestetään patikkaretkiä. Vuoret tarjoavat haasteita, joiden voittaminen voi olla elämäsi hienoin kokemus.

El Salvador

El Salvador on myös vähemmän reissattu maa, jossa kuitenkin on valtavasti löydettävää, kuten huimat surffiaallot ja rannat, joilla ei turistimassoja näy.

Panama

Monet rinnastavat Panaman Costa Ricaan samantyyppisen tunnelman takia. Molempien maiden rannikoilla on häikäiseviä hiekkarantoja, jotka eivät ole ylikansoitettuja. Molempien rannikoilla viihtyvät myös surffaajat ja riippukeinuja rakastavat reppureissaajat. Panaman kanava on tietysti jokaisen todellisen travellaajan tsekkauslistalla.

Guatemala

Guatemalassa tutustut intiaanikulttuuriin ja erityisesti Antiguassa näet upeisiin perinneasuihin pukeutuneita käsityömestareita värikkäiden teostensa ääressä. Reppureissaajien suosimassa Antiguassa voi myös opiskella espanjaa, sillä tasokkaita kielikouluja on kymmeniä. Täällä voit myös osallistua vapaaehtoistyöprojekteihin auttamalla vaikkapa koulujen opetustöissä. Usein näihin projekteihin voi antaa oman panoksensa, vaikkei viipyisikään kuukausikaupalla samassa paikassa. Tikalin maya-temppeleiden rauniot arkeologisilla kaivauksilla ovat hieno näky. Maya-kulttuurissa on paljon kiehtovaa ja mystistäkin.

Väli-Amerikan matkat- Honduras, Roatan

Auringonlasku Honduraksella Roatanin saarella on hyvä näkymä päättää päivä.

Honduras ja Belize

Honduras ja Belize tunnetaan parhaiten sukelluskohteistaan ja Hondurasissa on tietysti myös Copanin maya-raunioiden kaivaukset, joita kannattaa käydä katsomassa.

Seikkailulajeja aktiivireissaajalle

Seikkailuhenkinen Väli-Amerikan reissaaja on hienon kattauksen äärellä: tarjolla on koskenlaskua, tulivuori- ja pilvimetsäpatikkareissuja, surffi- ja sukelluskouluja sekä sademetsien ylle viritettyjä satoja metrejä pitkiä, jopa sadan metrin korkeudessa kulkevia vaijereita, joilla liu´utaan Tarzanin ja Janen tyyliin - muutamia aktiviteetteja mainitaksemme.

Hondurasin Karibian rannikon saaret Utila ja Roatan tunnetaan edullisista sukelluskohteista, joissa voi nähdä valashaita. Belizessä taas sijaitsee yksi maailman parhaimmista sukelluskohteista, Blue Hole - vedenalainen kirkasvetinen kraatteri, joka kuhisee haita ja muuta merielämää. El Salvador on tunnettu surffiaalloistaan ja Costa Rica on itsessään mieletön seikkailumaa.  

Väli-Amerikan matkat - sukellusta Costa Ricassa

Sukellus Costa Ricassa on unohtumaton kokemus!

Majoitus Väli-Amerikassa

Jos lentosi saapuu esimerkiksi San Josén tai Guatemala Cityn kaltaisiin suurkaupunkeihin, kannattaa ehdottomasti varata ensimmäiset majoitusyöt etukäteen, sillä näiden kaltaisten cityjen hämyisillä kaduilla on yllättävän hiljaista pimeän tullen. Paikallisetkaan eivät halua turvallisuussyistä maleksia ulkona iltaisin turhan päiten. Pitkän lennon jälkeen pää on muutenkin pyörällä ja olet otollinen varkauksien kohde. Unelmanikkareiltamme voit kysyä majapaikoista, jotka sopivat budjettiisi. Voit myös varata majoitukset suoraan nettisivuiltamme. Kannattaa ottaa huomioon, että reppureissaajia on nykyään enemmän liikkeellä Väli-Amerikassa, joten hostellitkin voivat olla täysiä. Varsinkin tapahtumien aikana, kuten Antiguan Semana Santa -pääsiäisjuhlien aikaan on turha luulla saavansa ex tempore -asumuksen heti paikan päälle saavuttuaan.

Eritasoisia majapaikkoja löytyy vaihtelevasti riippuen maasta, jossa reissaat. Costa Ricassa ja Belizessä on kenties enemmän tasokkaampia hotelleja, kuin Nicaraguassa.

Väli-Amerikan hintataso

Väli-Amerikan maiden hintataso vaihtelee maittain merkittävästi. Belizessä ja Costa Ricassa turismi on kehittyneempää, ja kaikki sujuu helpommin, mutta kustannukset ovat hieman korkeammat kuin vaikkapa Guatemalassa tai Nicaraguassa. Hondurasin muuten alhaista hintatasoa nostavat Karibian saarten hintavammat olot. Näissä vesissä sukeltaminen on silti halvempaa kuin missään muualla.

Nyrkkisääntö olkoon, että Väli-Amerikan alueella selviät 30 dollarin päiväbudjetilla olettaen, että majoitut hostelleissa ja aterioit vähemmän hienoissa ruokapaikoissa. Tälläkin summalla saat herkullisen hedelmäpirtelön joka aamu, ja jos hintaan pistetään muutama dollari lisää, käyt vielä sukeltamassakin.

Seikkailumatkoissamme suuri osa kuluista kuuluu jo pakettiin, joten budjetointi on tällöin helpompaa.

Matkat Väli-Amerikkaan - Guatemalan uima-altaat

Guatemalassa voi rentoutua näissä luonnon muodostamissa altaissa.

Liikkuminen Väli-Amerikassa

Euroopasta voit lentää suoraan vaikka Costa Rican San Joséen, Guatemala Cityyn tai myös Meksikoon, josta voit matkata Tica-busseilla kätevästi vaikka halki koko Väli-Amerikan. Hyväkuntoisilla busseilla on todellakin erittäin helppoa matkata maasta toiseen, eivätkä lippujen hinnat päätä huimaa.

Monet reissaavat paikallisten kanssa keltaisilla vanhoilla koulubusseilla, joiden toinen nimi on chicken bus. Nämä ovat naurettavan halpoja, ja apupojat auttavat rinkkasi aina sisään sekä sanovat, milloin on sinun pysäkkisi. Matkatessasi elävien kanojen ja koululaisten kanssa samassa menopelissä kuskin soitattaessa sikäläisiä hittibiisejä radiosta tutustut myös paikalliskulttuuriin.

Jos aikasi on kortilla, tai reissaat yksin, mutta kaipaat matkakumppaneita, kannattaa tsekata seikkailumatkamme. Ne ovat helppo tapa päästä upeimpiin kohteisiin ja nähdä paljon lyhyessä ajassa - sekä tietysti hankkia uusia kavereita! Seikkailumatkalla kaikki matkajärjestelyt ja majoitukset on hoidettu puolestasi, joten voit vain keskittyä uuden kokemiseen ja näkemiseen.

Jos taas aiot viettää pidemmänkin aikaa Väli-Amerikan löytöretkelläsi, suosittelemme, että aloitat reissusi vaikka viikon intensiivisellä espanjan opiskelulla. Guatemalan Antiguan kielikouluissa opiskelu on toista maata - se on hauskaa!

Milloin mennä Väli-Amerikkaan

Riippuen siitä, missä päin Väli-Amerikkaa matkaat ja kuinka korkealla merenpinnasta, sääolot vaihtelevat melkoisesti. Perinteinen sadekausi kestää toukokuulta lokakuulle kuivan kauden ulottuessa marraskuusta huhtikuulle.

Contact