Yosemiten kansallispuisto

Näyttää niin hyvältä, että tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen alan etsiä lentoja.
 

Matkat Yosemiteen - luontoseikkailua jyhkeimmillään

Yosemiten kansallispuisto on yksi Amerikan vierailluimmista kansallispuistoista. Se sijaitsee keskellä Sierra Nevadaa Kaliforniassa, muutaman tunnin päässä San Franciscosta. Puisto on tunnettu mahtavista maisemistaan jylhine vesiputouksineen ja jyrkkine kallionkielekkeineen. Mahdollisuudet onnistuneille trekkausreissuille ovat mainiot. Varaa matka Yosemiteen KILROYlta!

Yosemiten kansallispuisto

Vihreä ja vehmas ja siellä kohisevat eräät Pohjois-Amerikan korkeimmat vesiputoukset, joissa Sierra Nevadan vuoristojen sulanut vesi tekee vapaapudotuksen alas kallioilta. Joissakin paikoissa on mahdollista olla niin lähellä, että sumun ja veden voi tuntea ihollaan, kun vesiputoukset jylisevät kohti laaksoja. Hienoimpien nähtävyyksien joukossa ovat Yhdysvaltojen korkeimmiksi lukeutuvat Upper Yosemite Falls -putoukset, jotka laskeutuvat 740 metristä alas maahan.

Yosemiten kohtisuorat kallionseinämät

Yosemite perustettiin 1890 ja se levittäytyy noin 3000 neliökilometrin alueelle. Kansallispuisto on muun muassa kuuluisa kauniista kallioimuodostelmistaan. Esimerkiksi Yosemite Valley -laaksosta löydetyt mahtava, kupolimainen Half Dome, El Capitan ja muut ympäröivät, lähestulkoon kohtisuorat graniittiseinämät, jotka kurottautuvat ylöspäin tuhannen metrin molemmin puolin. Nämä kunnioitustaherättävän jyrkät kalliot ovat ehdottomasti yksi parhaista nähtävyyksistä matkalla Yosemiteen ja tähän osaan Yhdysvaltoja ylipäänsä.

Kiipeilijöiden aarreaitta

Kiipeilijät huomio! Hieman yli 900-metrinen, Yosemite Valleyn yli katseleva El Capitan on yksi suosituimmista kalliokiipeilykohteista maailmassa. Tämän huomion se on ansainnut monipuolisten reittiensä sekä ympärivuotisen pääsynsä vuoksi. Glacier Point - huimien maisemien näköalapaikka Mikäli haluat katsella maisemia yläviistosta, matkaa Glacier Pointin näköalapaikalle - täältä avautuvat huikeat näkymät yli koko laakson. Voit myös ajaa puiston ja Sierra Nevada Mountains -vuoriston läpi pitkin Tioga Pass Roadia, joka on ennen muinoin toiminut Amerikan intiaanien ja kullankaivajien kulkureittinä. Tässä osassa Yosemitea voi melkeinpä tuntea historian humisevan korvissaan... Tällä korkeimmillaan lähes kolmen kilometrin tuntumassa kulkevalla tiellä on useita näköalapaikkoja, joten välillä kannattaa pysähtyä huilimaan ja ihailemaan alhaalla näkyviä maisemia. Muista kuitenkin, että tie on luultavimmin suljettu loppusyksystä alkaen koko talveksi. Suunnittele ja kysy siis asioista etukäteen! Yosemiten kansallispuistossa on runsaasti mahdollisuuksia unohtumattomiin retkiin - järjestettyihin ryhmäretkiin tai omatoimisiin. Puistossa on yli 1300 km vaelluspolkuja erilaisilla vaativusasteilla. Reittejä on niille, jotka haluavat kävellä vain lyhyen matkaa sekä niille, jotka haikailevat pidemmille vaelluksille.

Mirror Lake - kerro kerro kuvastin

Mirror Lake on eräs Yosemiten kuuluisimmista järvistä. Se on saanut nimensä lähes täysin tyynestä vedenpinnastaan, joka heijastaa upeasti taivaalla leijailevat pilvet, ympäröivät vuorenhuiput ja puunlatvat. Vierailuun kansallispuistossa kannattaa myös ehdottomasti sisällyttää retki puiston kuuluisille sequoia-jättiläispuille. Kyseessä ovat nk. punapuut, joita kasvaa Etelä-Kaliforniassa. Jotkin alueen puista ovat kasvaneet puistossa jo usean tuhannen vuoden ajan!

Villi luonto ja kaupungin pulssi

Jos satut olemaan Kaliforniassa, Yosemite on eittämättä ihanteellinen turistikohde. Mikäli tunnet kutsun myös kaupungin sykkeeseen, voit yhdistää vierailun San Franciscon suurkaupungissa patikointiin Yosemiten henkeäsalpaavissa maisemissa.

Milloin mennä & vinkkejä reissuun

Yosemitessa vierailee vuosittain tuhansittain turisteja ympäri maailman. Jos haluat seikkailla puistossa "privaatimmin", kannattaa reissu tehdä turistikauden ulkopuolella. Keväällä vesiputoukset ovat täynnä vettä kun taas syksyisin ne kuivuvat pieniksi noroiksi. Mihin aikaan vuodesta kansallispuistoon matkaatkin, et kuitenkaan koskaan ole Yosemitessa täysin yksin. Puiston alueella liikkuu myös paljon karhuja. Ole siis varuillasi yöaikaan äläkä jätä autoon yhtään ruokaa - muutoin saatat ajaa tästedes avoautolla!

Yosemiten kansallispuisto - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact