Yosemiten kansallispuisto

Hulppeita maisemia Yosemiten kansallispuistossa
 

Matka Yosemiten kansallispuistoon - luontoseikkailua jyhkeimmillään

Yosemiten kansallispuisto on yksi Amerikan vierailluimmista kansallispuistoista. Yosemite sijaitsee keskellä Sierra Nevadaa Kaliforniassa, muutaman tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta. Puisto on tunnettu mahtavista maisemistaan jylhine vesiputouksineen ja jyrkkine kallionkielekkeineen.Tässä puistossa vaellusreissut onnistuu varmasti!

Yosemite on vihreän vehreä puisto, jossa virtaavat eräät Pohjois-Amerikan korkeimmista vesiputouksista; jossa Sierra Nevadan vuoristojen sulanut vesi vyöryy näyttävästi vapaapudotukseen alas kallioilta. Patikoi tiesi vesiputouksille ja tunne vesisumun raikkaus ihollasi, kun vesimassat kuohuavat kohti laakson pohjaa. Yksi vaikuttavimmista nähtävyyksistä on Upper Yosemite -putoukset, jotka syöksyvät alas yhteensä 740 metriä.

Yosemiten kohtisuorat kallionseinämät

Yosemiten kansallispuisto - Pystysuorat kallionseinämät

Yosemite perustettiin 1890 ja se levittäytyy noin 3000 neliökilometrin alueelle. Kansallispuisto on muun muassa kuuluisa kauniista kallioimuodostelmistaan. Esimerkiksi Yosemite Valley tarjoilee huikeita graniittiseinämiä ihasteltavaksi aina kilometrin korkeuteen asti. Half Dome ja El Capitan ovat muutamia alueen kuuluisuuksia, jotka kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa. Nämä kunnioitustaherättävät kallioseinämät ovat ehdottomasti Yosemiten parhaimmistoa ja mahdollisesti niitä huikeimpia nähtävyyksistä koko Yhdysvaltojen länsiosissa. 

Glacier Point

Jos laajalle avartuvat maisemat ja maailman katolla seisominen kuulostavat hyvältä, niin suuntaa Glacier Pointille, josta pääset ihailemaan sellaisia näkymiä, joita on jotakuinkin mahdoton selittää sanallisesti.

If you feel like seeing everything from above, you can take a trip up to Glacier Point from where you have a fantastic view over the valley. Or you can drive through the park and the Sierra Nevada Mountains on the Tioga Road, which has previously been used by both Indians and gold diggers. Yes, it almost feels like history is coming back to life in this part of Yosemite. This stretch is equipped with viewing points, so it is possible to make a stop and stretch your legs while looking out over the valley. But be aware that the road could be closed during winter and quite busy during peak season (June to Septemer). 

There are a whole lot of possibilities for exciting tours and daytrips in Yosemite National Park. The park features trails and routes, both for those who want to hike the valley floor, and those who want to trek for days in the backcountry.

Huikeiden vaellusreittien ja näköalapaikkojen lisäksi Yosemite tarjoaa huippupuitteet kiipeilylle. Hieman yli 900-metrinen, Yosemite Valleyn yli katseleva El Capitan on yksi maailman suosituimmista kalliokiipeilykohteista. 

Kiipeilijöiden aarreaitta

Kiipeilijät huomio! 

 Voit myös ajaa puiston ja Sierra Nevada Mountains -vuoriston läpi pitkin Tioga Pass Roadia, joka on ennen muinoin toiminut Amerikan intiaanien ja kullankaivajien kulkureittinä. Tässä osassa Yosemitea voi melkeinpä tuntea historian humisevan korvissaan... Tällä korkeimmillaan lähes kolmen kilometrin tuntumassa kulkevalla tiellä on useita näköalapaikkoja, joten välillä kannattaa pysähtyä huilimaan ja ihailemaan alhaalla näkyviä maisemia. Muista kuitenkin, että tie on luultavimmin suljettu loppusyksystä alkaen koko talveksi. Suunnittele ja kysy siis asioista etukäteen! Yosemiten kansallispuistossa on runsaasti mahdollisuuksia unohtumattomiin retkiin - järjestettyihin ryhmäretkiin tai omatoimisiin. Puistossa on yli 1300 km vaelluspolkuja erilaisilla vaativusasteilla. Reittejä on niille, jotka haluavat kävellä vain lyhyen matkaa sekä niille, jotka haikailevat pidemmille vaelluksille.

Mirror Lake - kerro kerro kuvastin

Mirror Lake on eräs Yosemiten kuuluisimmista järvistä. Se on saanut nimensä lähes täysin tyynestä vedenpinnastaan, joka heijastaa upeasti taivaalla leijailevat pilvet, ympäröivät vuorenhuiput ja puunlatvat. Vierailuun kansallispuistossa kannattaa myös ehdottomasti sisällyttää retki puiston kuuluisille sequoia-jättiläispuille. Kyseessä ovat nk. punapuut, joita kasvaa Etelä-Kaliforniassa. Jotkin alueen puista ovat kasvaneet puistossa jo usean tuhannen vuoden ajan!

Villi luonto ja kaupungin pulssi

Jos satut olemaan Kaliforniassa, Yosemite on eittämättä ihanteellinen turistikohde. Mikäli tunnet kutsun myös kaupungin sykkeeseen, voit yhdistää vierailun San Franciscon suurkaupungissa patikointiin Yosemiten henkeäsalpaavissa maisemissa.

Milloin mennä & vinkkejä reissuun

Yosemitessa vierailee vuosittain tuhansittain turisteja ympäri maailman. Jos haluat seikkailla puistossa "privaatimmin", kannattaa reissu tehdä turistikauden ulkopuolella. Keväällä vesiputoukset ovat täynnä vettä kun taas syksyisin ne kuivuvat pieniksi noroiksi. Mihin aikaan vuodesta kansallispuistoon matkaatkin, et kuitenkaan koskaan ole Yosemitessa täysin yksin. Puiston alueella liikkuu myös paljon karhuja. Ole siis varuillasi yöaikaan äläkä jätä autoon yhtään ruokaa - muutoin saatat ajaa tästedes avoautolla!

Yosemiten kansallispuisto - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact