San Francisco

Keskustan rakennuksia
 

Matka San Franciscoon - rakkauden kesä jatkuu

San Franciscon merellisessä kaupungissa on yhä ripaus hippienergiaa. Golden Gate on mahdollisesti maailman kaunein turistinähtävyys, jonka charmi ei ruostu. Matka San Franciscoon on värikäs, monivivahteinen, tapahtumarikas - ja se alkaa tästä!

San Francisco

Värikäs San Francisco sijaitsee Kaliforniassa San Franciscon niemimaalla. Tyynimeri huuhtoo kaupungin rantoja sen länsipuolella, idässä taas on San Francisco Bay. Vuoden 1848 kultakuume kasvatti San Franciscon oikeaksi suurkaupungiksi, jonka nykyiset asukkaat ovat hyvin toimeentulevia, kiitos IT-buumin. Yleinen kaupunkikuva on tyylikäs: uusi ja vanha kohtaavat sulavasti. Kaupungissa näkee mitä ihmeellisimmin maalauksin koristeltuja puutaloja ja moderneja businessrakennuksia. San Francisco on kuin Amerikan oma Christiania, jossa erilaiset alakulttuurit kukkivat vapaasti.

Rento San Francisco

San Francisco on rento, innovatiivinen ja raikas merellinen kaupunki, jossa henki kulkee. Friscossa kuka vain saa olla oma itsensä, ja tästä juontuu kaupungin liberaali maine. Kiemuraiset kadut ja kauniit kukkulat antavat kaupungille leimansa. Raitiovaunuajeluilla näkee erivärisiä viehättäviä taloja vieri vieressä yllättävän jyrkillä kaduilla, joilta avautuu upeita maisemia. Kaupungilla on jopa raitiovaunukuljettajien tööttäyskisoja! Lukuisat vehreät puistot piristävät kaupunkia. Niissä on mukavaa hengailla eväitä syöden ja frisbeetä heitellen. Lafayette Park ja Buena Vista Park ovat ihan ehdottomia piknik-puistoja, samoin Presidio ja Lincoln Park.

Matkat San Franciscoon - ratikka
Ratikkakyyti San Franciscossa on oiva tapa nähdä kaupunkia.

Street cable -ajelu

Halvin ja hauskin tapa aloittaa kaupunkireissu on hypätä California Street Cable Car -ajelulle, joka on kuin mummoversio Linnamäen vuoristoradasta, sillä vaunu kulkee äkkijyrkkiä ylä- ja alamäkiä kuin mikäkin huvipuistovempain. Friscon Cable Car -kotterot muistuttavat meikäläisten raitiovaunuja. Niiden reitit risteilevät pitkin kaupunkia, ja tuhannet paikalliset käyttävät niitä päivittäisinä menopeleinään.

Golden Gate, siltojen kuningatar

Ilta-auringossa kultaisena kylpevä Golden Gate Bridge on kaupungin symboli. Se rakennettiin vuonna 1937. Jos haluat sulautua paikalliseen elämänvirtaan, lähde lenkille tälle maailman pisimmälle riippusillalle. Upeissa merinäköaloissa lenkkeily ei ole hullumpaa puuhaa. Golden Gate -puisto on myös erittäin miellyttävä paikka rentoon tyhjäntoimittamiseen.

Turistinähtävyydet

Monet matkaoppaat hehkuttavat Fishermans Wharfin satama-aluetta upeana vierailukohteena, mutta todellisuudessa alue pursuaa turisteja ja äklöjä matkamuistomyymälöitä. Hummerien ja hyvien rapuannosten takia sinne voi kuitenkin harkita menevänsä. Jos olet matkalla Alcatrazin vankilasaarelle, käväise Pier 39:ssä juttelemassa siellä majaileville merileijonille - jos siis olet niin eläinrakas, ettei eläinten mahtava lemu häiritse.

Jyrkkää siksakkia kiemurteleva Lombard Street ja Alcatrazin saari ovat perinteisiä turistinähtävyyksiä ja hienoja kuluneesta maineestaan huolimatta. Historiallinen Alcatraz - the Rock - on pikkuruinen saari melko lähellä mannerta. Vanha liittovaltion vankila sulki gangsteri Al Caponen ja Konekivääri Kellyn visusti sisäänsä. Vuoden 1963 jälkeen se muutettiin kaupunkilaisten oleskelupaikaksi. Nykyisin saarella on museo, majakka ja hengailualue. Jos vanhojen aikojen vankilaelämä ja toivottomat pakoyritykset kiinnostavat, hyppää lauttaan Pier 33 -laiturilta. Lauttareissut saattavat olla kortilla kuumimman turistisesongin aikaan, joten kannattaa buukata ajoissa.

Matkat San Franciscoon - Alcatraz
Alcatrazin vankilasaari San Franciscon poukamassa on mielenkiintoinen nähtävyys.

Turistimassojen ulkopuolella avautuu todellinen Frisco

Haight Asbury on tärkeä vierailukohde. Sen kortteleissa syntyi keskiluokkaistumista ja sotia vastustava kukkaisvallankumous - The Summer of love - vuonna 1967. Hippiliike levisi täältä ympäri maailmaa. Käytettyä tavaraa ja Jimi Hendrix -piirroksia myyviä hippikauppoja näkyy edelleen katukuvassa. Kannabiksen katumyyntikin kukoistaa. Missionin alueella olet turisteilta piilossa. Katukuva on etnisesti värikäs, sillä suurin osa alueen asukkaista on maan ulkopuolelta tulleita. Missionin boheemius tarjoaa kiinnostavan kontrastin Marina-alueen snobikulttuurille. Katuja reunustavat lokoisat baarit, trendiputiikit ja muutamat mukavat hostellit. Asu vaikka uudelleen remontoidussa Elements Hostellissa osoitteessa Mission Street 2524, jossa dormiyö kustantaa noin 24 dollaria. Mission on verraton biletyspaikka, siitä ei pääse mihinkään.

Matkat San Franciscoon - Haight Ashbury
Trendikkäässä hippivaikutteisessa Haight Asburyssä kannattaa poiketa reissussa San Franciscossa!

Chinatown ja North Beach

Vuonna 1850 perustettu Chinatownin kiinalaisalue on maan vanhin ja suurin. Kiinalaisen keittiön ystävillä voi olla vaikeuksia repiä itsensä irti Chinatownin erinomaisten ruokaherkkujen ääreltä. Kiinalaisen uuden vuoden lohikäärmeparaatit täyttävät Grant Avenuen tammikuun lopulla. Jos kaipaat sisäistä rauhaa, voit liittyä muiden Tai Chi -harrastajien hitaiden liikkeiden virtaan Portsmouth Squarella. Kiinalaiskaupunginosan jälkeen espresson tuoksuiset North Beach -italialaiskorttelit ovat taas oma maailmansa. Hollywoodissa maineeseen kohonnut huippuohjaaja Francis Coppola omistaa täältä pienen ravintolan - Cafe Niebaum-Coppolan, jossa voit siemailla herran omia viinejä.

Liike-elämän sydämessä

Financial District on liikemiesten ja -naisten reviiriä, jossa voi aistia Manhattanin tunnelmia. Rakennukset tosin ovat Nykkiä matalampia asukkaiden vastustettua aikoinaan pilvenpiirtäjien lisärakentamista. Pyramidikirkko on yksi kaupungin harvoista pilvenpiirtäjistä (260 m). Nimi tulee rakennuksen arkkitehtonisesti kiinnostavasta, mutta eriskummallisesta muodosta. Vuoden 2001 jälkeen vierailijat ovat voineet katsella yläilmojen näkymiä vain virtuaalisesti.

Kaupungin keskusta on kuin suuri shoppaajan pelikenttä valtavine ostoskeskuksineen, joista mainittakoon Crocker Galleria ja Embarcadero center. Union Squarelta löytyy myös kiinnostavia putiikkeja.

Castro

Castro on sateenkaarikansan kaupunginosa. Aikoinaan vuonna 1920 aluetta kutsuttiin Little Scandinavia -nimellä siellä asuvien ruotsalaisten, suomalaisten ja norjalaisten suuren määrän vuoksi. Rakkauden kesän aikana alue puhkesi kukkaan kaikissa sateenkaaren väreissä, kun eri seksuaalivähemmistöjen edustajat vaativat oikeuksiaan. Vanha Castro-teatteri on nykyisin suosittu elokuvateatteri, jonne kannattaa mennä. Castro on paras paikka maailmassa kokea prameat Gay Freedom Day -paraatikarkelot, jotka täyttävät kadut aina kesäkuussa. Castrossa kaikki saavat olla, mitä haluavat.

Matkat San Franciscoon - Castro
Castron alueella järjestetään jokavuotiset juhlavat Gay Freedom Day -paraatit.

Kulttuurin runsaudensarvi

Kaupunki herää uuteen eloon yöllä; jazzluolat, klubit ja tuhannet ravintolat houkuttelevat ulos hostellista. San Franciscon kahvilakulttuuri on oma lukunsa; taiteilijat piirtelevät luonnoslehtisiinsä ja kirjailijat rustaavat teoksiaan. Kahviloissa viihdytään pitkään, kuin omassa olohuoneessa. Suuri osa baareista ja klubeista on keskittynyt  Missionin, Soman ja Chinatownin alueille.

Drinkki arabialaishenkisen Aub Zam Zamin viileässä jazzahtavassa ilmapiirissä on suositeltava kokemus (1633 Haight St, The Haight). Piipahda Biscuits&Blues klubilla, jossa vain parhaat jazz- ja bluesmuusikot soittavat (401 Mason St, Theater District). Yksi kuuluisimmista klubeista on Soman (1015 Folsom), jonka DJ:t tanssittavat helposti aamuun asti. Mock Cafén stand up -showt pakottavat tosikonkin nauraa höröttämään (1074 Valencia St, The Mission). Kaupungin monista festivaaleista voi etsiä tietoja netistä. Esimerkiksi Opera in the Park on kiinnostava kokemus.

Luontoa ja näköaloja

San Franciscon ulkopuolella sijaitsevan Muir Woodsin luonnonpuistossa kasvaa yli satametrisiksi yltäviä punapyökkejä. Puistossa kannattaa käydä, jos halajaa luontoon kaupungin vilinästä. Patikoija löytää hyviä reittejä kierrettäväkseen. Twin Peaksin kukkuloilta näkee kirkkaalla säällä koko kaupungin. San Franciscolle tyypillisen sumuverhon väistyttyä näkymä on hieno.

Matkat San Franciscoon - Muir Woods luonnonpuisto
Luontoakin löytyy läheltä vehreästä Muir Woods -luonnonpuistosta.

Aktiivireissaajalle

Ocean Beach on haastava surffausranta, sillä vesi on kylmää ja aallot voimakkaita. Samasta syystä tuskin näet muita uimareita. Märkäpuku on must. Kaupungista pääsee purjehtimaan, tai sitten voi vain vuokrata rullaluistimet ja eksyä niillä mielenkiintoisiin paikkoihin. Maastopyöräilystä kiinnostunut löytää taivaan aivan San Franciscon läheltä: China Camp.

Liikkuminen

Cable cars -vaunut, hyvin toimiva julkinen bussiverkosto, Rapid Transit tai vuokrafillarit ovat erinomaisia ja liikkumiskeinoja omien jalkojen ohella, eivätkä ne stressaa kukkaroasi. Takseja saa, ja lautoilla voi kulkea Alamedaan, Oaklandiin, Tiburoniin ja Sausalitoon asti. Greyhound-bussit sekä Amtrak-junat kulkevat kaupunkien välillä. SoMasta löytyy Transbay-terminaali, josta bussit lähtevät. Green Tortoise -bussiverkosto on suosittu reppureissaajien keskuudessa. Autonvuokraus onnistuu, mutta huomioi harvinaisten parkkipaikkojen metsästämiseen kuluva aika!

Milloin mennä ja sää

San Franciscoon sopii matkata ympäri vuoden. Välimerellinen ilmasto luo kaupunkiin noin 20 asteisen vuoden keskilämpötilan. Kesä on kiireisintä turistiaikaa. Syys- ja marraskuu ovat hyviä reissuaikoja useiden festareiden ja hyvän ilmaston vuoksi.

KILROYn reissuvinkki

Oaklandin, Berkleyn ja San Josen kaupungit ovat kohtuullisen lähellä, ja ihan vieressä on romanttinen Sausaliton rannikkokaupunki. Napa- ja Sanoma-laaksojen viinialueet ovat käymisen arvoisia, samoin upea Yosemiten kansallispuisto. Voit ajaa osan Highway 1 -reitistä, joka kulkee pitkin Tyynenmeren rannikkoa. Aloita vaikka Los Angelesista ja päätä roadtrippisi San Franciscon Golden Gate -puistoon, tai toisinpäin. Rannikkoreitin maisemat ovat hienot, ja matkan varrella on paljon koluttavaa. Välille on hyvä varata aikaa enemmän kuin viikko, muuten reissu menee suorittamisen puolelle.

Opiskelu USA:ssa ja opintomatkat San Franciscoon

San Francisco on täynnä tekemistä myös ryhmille. Meillä on reissaamisen asiantuntijoiden joukossa omat ryhmämatkojen erityisosaajansa, joten miten olisi opintomatka San Franciscoon

Tai kiinnostaisiko pidempikin oleskelu USA:ssa? Miten olisi, jos hankkisit tutkinnon siinä samassa? Lähde opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Luo verkostoja, hanki itseluottamusta ja opiskele kansainvälisessä ympäristössä. Ei paha vaihtoehto ollenkaan!

San Francisco - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact