Havaiji

Palmujen kaupunki
 

Matkat Havaijille - tervetuloa paratiisiin!

Nauti ihmeellisistä rannikko- ja kanjonimaisemista legendaarisilla saarilla, joilla Hibiscus-kukat helottavat auringossa. Tanssi lei heiluen biitsibileissä auringonnousuun asti. Surffaajalle on melkoinen pihvi tarjolla: Havaijin aallot ovat planeettamme hienoimmat. Patikoija kulkee halki vehreiden metsien, autioiden rantojen ja korkeiden vuortenhuippujen ja pysähtyy välillä snorklaamaan. Lentokoneesta astuessasi näet ensimmäisenä tervehdyksen, jossa lukee E Komo Mai - tervetuloa; paratiisiin, ajattelet hymyillen. Varaa matka Havaijille KILROYlta!

Havaiji

Havaiji on trooppinen saariketjun keskellä Tyyntä valtamerta. Se on yksi Yhdysvaltojen osavaltioista ja koti 1,2 miljoonalle havaijilaiselle. Pääsaaret ovat Kauai, Maui, Molokai, Oahu ja Big Island.

Havaijin saaret syntyivät miljoonia vuosia sitten vedenalaisten tulivuorenpurkausten seurauksena. Saarilla on yhäkin aktiivisia tulivuoria. Maailman korkein tulivuori, Mauna Kea, kohoaa  4205 metrin korkeuteen. Havaijilta on vuorten lisäksi hienot näkymät avaruuteen; Onizuga-keskuksessa on kovan luokan teleskooppeja universumin tutkiskeluun. Luonnonrikkauksiltaan Havaijin saaret kiehtovat. Monet saarten kasveista ja eläimistä ovat endeemisiä, eli niitä ei löydy mistään muualta.

Jokseenkin kadonneeseen polynesialaiseen tunnelmaan pääsee Luau-illassa, jossa voi ihastella yhä kukoistavaa perinteistä hula-hula -tanssia, jota säestävät ukulele ja laulu. Länsimainen elämäntapa palveluineen on kuitenkin hyvin juurtunut saarille, mikä tekee reissaamisesta helppoa, mutta kallista. Vaikka saarilla käy paljon turisteja, niiltä löytää kuitenkin halutessaan myös täysin autioita rantoja, jotka todellakin ovat yhtä kauniita kuin postikorteissa ja myyntibrosyyreissä.

Nauti elämästä hiekkarannalla tuoreen papaija- ja ananasdrinkin kera aherrettuasi päivän surffauskurssilla. Havaijin letkeissä tunnelmissa rentoutuu väkisinkin. Radiosta tulee paikallista reggaeta. Melko mukavaa.  

Kauai

James Cook saapui Kauain vehreälle saarelle vuonna 1778 ja piti näkemästään. Tämän päivän reissaaja tuskin on eri mieltä. Niin rikas on saaren kasvisto ja luonto. Kauai on vähemmän asuttu ja vähemmän matkattu saari verrattuna Big Islandiin ja Oahuun. Täydellisiä hienon hiekan rantoja ympäröi turkoosi kirkas meri, eikä muita auringonottajia välttämättä näy missään. Kauai on yli 70 elokuvan tapahtumapaikka, joista esimerkkinä Jurassic Park. Kauailla sijaitsee maailman märin kohta Mt. Wai´ale´alella sekä kanjonien kuningas Waimea Canyon, joka on 16 kilometriä pitkä ja lähes kilometrin syvä. Voimakkaat sateet kovertavat kanjonia, jonka pohjalla virtaa Waimea-joki. Kanjonin rinteillä on muutamia näköalapaikkoja, joilla voi haukkoa henkeään. Paikan päälle pääsee autolla.

Kauain seikkailusaarella on useita patikkareittejä, joiden varrelle jäävät huikeat 50 suorastaan neitseellistä vesiputousta. Aloita näiden bongailu valtavan Opaeka-putouksen ääreltä. Kipu-putoukselle pääsee helposti kävelemällä. Hienoja putouksia riittää useammankin reissun ajaksi! Outoa näissä ihmeellisissä paikoissa on, ettet näe ehkä ristin sieluakaan veden solistessa keskellä tiheää metsää, mutta tunnet, että joku, tai jotkut, tuijottavat sinua. Huomaat yllättävän monen pistävän silmäparin katselevan uintipuuhiasi. Villikukot ja -kanat elävät nykyään ilmeisesti sademetsissä.

Kauain lähellä sijaitsee pieni Niihaun saari, joka tunnetaan nimenomaan polynesialaisesta kulttuuristaan, jota yritetään vaalia. Kauain erikoisherkku ovat Ahi-kalaburgerit, älä missaa niitä!

Maui

Vaikuttava Haleakalan tulivuori ja luonnonpuisto ovat hieno avaus Mauin saarilomalle! Kraateri on peräti 11 kilometrin kokoinen. Voiko enää hienompaa auringonlaskun katselupaikkaa löytääkään? Mauilla voit surffata, patikoida ja uiskennella vesiputouksilla. Talvisaikaan Mauin ympäristössä ui ryhävalaita. Wailea Beach on rantoja etsivälle sopiva paikka. Kaiken kaikkiaan Maui on vähemmän asuttu ja turistoitunut verrattuna Oahuun. Tunnelma on siten rauhallisempi, ja surffauspaikkana Maui on ihan ehdoton.

Big Island

Tältä saarelta löytyy voimakastahtoinen ja yhä aktiivinen tulivuori Kilauea.  Kannattaa tsekata vuoren tilanne, ennen kuin suuntaa lähelle majesteettista puhisijaa. Big Islandin luonto on muihin saariin verrattuna ehkä monimuotoisin. Vaella sademetsissä tai katsele Mauna Kean lumisia rinteitä. Saari on nimensä mukaisesti myös Havaijin saarista suurin. Rentoudu rauhallisen Kauna'oa Bayn hiekkarannalla ja ihmettele Pele -jumalattaren vuoren kuumana hehkuvia laavavirtoja. Kuumia lähteitä löytyy Ahalanui Beachiltä ja häkellyttäviä maisemia taas Crater Rim Driveltä. Tällä saarella viettää helposti viikkokausia, sillä nähtävää ja koettavaa on todella paljon.

Oahu

Osavaltion pilvenpiirtäjäpääkaupunki, Honolulu sijaitsee täällä. Kaupunkifiilistä antavat ruuhkat ja suuremmille kaupungeille tuttu vilinä. Yhdysvaltojenmuihin kaupunkeihin verrattuna yleistunnelma on rennompi. Auringonpalvojaa odottaa kuuluisa Waikikin ranta, jonne surffaajat ja bodyboardingia harrastavat myös kerääntyvät. Pimeän tulle kaupungin valot syttyvät luoden kauniin kaupunkisiluetin. Täältäkin löytyy Chinatown, jossa on nuudeleiden lisäksi hienoja historiallisia rakennuksia. Ala Moana Centeriin voi jättää shoppaajan vaikka päiväksi.

Aktiivireissaajalle vaellusmaastoja

Havaijin patikkamaastot ovat erityiset tuliperäisen maaston ja uskomattoman luonnon monimuotoisuuden takia. Mauilla voit patikoida Haleakalan kraaterissa Sliding Sands -nimisellä reitillä, jonka varrella voit myös yöpyä, joskin varaus on hoidettava etukäteen. Vaellat valehtelematta käsittämättömissä maisemissa ja Hosmer´s Groven metsässä näet useita harvinaisia kasvilajeja. Jos tähdet kiinnostavat, ilahdut varmasti siitä, että Haleakala tunnetaan erityisen kirkkaasta taivaastaan. Kipahulun alueen puistoista löytyy kauniita vesiputouksia, joissa voi uida.

Kauailta löytyy useita erinomaisia patikkareittejä Waimea Canyonista.  Saaren luoteispuolelta, Na Palin rannikolta avautuvat ehkä koko Havaijin hienoimmat näkymät. Kuuluisa Kalalaun reitti kulkee Ke´e rannalta Kalalaun laaksoon, ja matkalla näet kauniin Hanakapi´ain rannan. Vaelluksena reitti vaatii kuntoa, ja telttailijoiden on hankittava yöpymislupa. Monet reitin käyneistä kehuvat sitä elämänsä kauneimmaksi retkeksi!

Oahun Mauna Kealla on myös hienoja patikkamaastoja.

Sateiden jälkeen kaikki patikkareitit ovat mutaisia ja liukkaita, ja maanvyöryjä esiintyy silloin tällöin. Kannattaa aina ottaa selvää sääolosuhteista, kun suunnittelee retkeä.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Havaijilla

Havaijin sukellusolosuhteet ovat vertaansa vailla. Tuliperäisen maaston vuoksi vedenalaiset maisemat ovat erikoisia ja dramaattisia. Näet esimerkiksi laavatunneleita ja luolia hienojen hylkyjen ohella. Saarten vesillä voi sukeltaa vuoden ympäri,  mutta rankemmat sateet saattavat sotkea vettä. Ni´ihaun maine vedenalaisena paratiisina on vahva. Delfiinit saattelevat venettä sukeltajien siirtyessä hyville spoteille. Sukella kovien korallien keskellä ja ihaile värikkään havaijilaisten oman kalan, Humu humu nuku nuku apuaan sekä leijona- ja perhoskalojen leikkiä. Hait ja kilpikonnat eivät ole nekään harvinainen näky näillä vesillä.

Snorklaus Havaijin kirkkailla vesilllä on nautinto. Katsele Kauain Tunnels-rannan dramaattisia vedenalaisia laavatunneleita, joiden lomitse vaarattomat riuttahait lipuvat.

Mauin Ulua Beach ja Inside Crater, Oahun Inside Reef ja Magic Island, Big Islandin Kealakekua Bay sekä Kauain Kee lagoon ovat kaikki fantastisia snorklauspaikkoja.

Kunnioita aina merta ja tarkista paikalliset sääolot, sillä aaltojen voima voi tulla yllätyksenä ja merivirrat voivat viedä kauemmas ulapalle.

Surffaaminen Havaijilla

Suurimmat ja kauneimmat aallot iskeytyvät Havaijin rannoille talvisaikaan, jolloin surffaajat kansoittavat saaret. Purjelautailu onnistuu parhaiten kesäaikana. Kaikilta saarilta löytyy surffikouluja, jotka järjestävät päivän tai useamman mittaisia kursseja. Kauailla voit aloittaa surffausurasi Po´ipun rannalta, jossa on sekä helppoja että haastavia surffauskohtia. Hotellitkin vuokraavat lautoja siedettävään hintaan. Mauin surffausaallot ovat huippuluokkaa, erityisesti Kanahan, Pa´ia:n ja Hookipan biitseillä.

Uiminen Havaijilla

Upeita biitsejä on kymmeniä ja taas kymmeniä näillä saarilla! Kysele paikallisilta löytääksesi juuri sinulle sopivan hiekkarannan. Muista lukea merta ja kunnioita aaltoja ja merivirtoja ottamalla aluksi selvää kyseisen rannan tilanteesta.

Liikkuminen Havaijilla

Lennä Los Angelesista Honoluluun, josta pääset jatkolennolla muille saarille. Saarten välillä kulkee myös lauttoja. Julkinen liikenne ei saarilla ole kehuttavalla tolalla, paitsi Oahulla, joten joudut vuokraamaan autonpäästäksesi siisteimpiin paikkoihin. Voit tietysti myös vuokrata fillarin ja esimerkiksi Kauailta löydät pyöränvuokrauspaikan Hanaleilta ja Po´ipulta.

Majoittautuminen Havaijilla

Kaikilta saarilta löytyy luksushotelleja, mutta myös hostelleja, joskin näitä on vähemmän kuin muissa reppureissaajien suosimissa maailmankolkissa. Majoitus kannattaa varata etukäteenetenkin, jos suunnittelet matkaa pyhien aikaan.

Milloin mennä Havaijille

Havaijilla vallitsevat suunnilleen samat lämpötilat läpi vuoden, joskin joulukuusta maaliskuuhun sataa hieman muuta vuotta enemmän. Ilmasto tuntuu juuri miellyttävältä: on lämmintä ja kosteaa, ja merituuli pitää ilman raikkaana. Sääolot muuttuilevat yllättäen päivän mittaan. Kuumin turistisesonki ulottuu joulukuusta helmikuuhun, jolloin hinnat ovat korkeammalla kuin kevään ja syksyn aikana.  

KILROYn reissuvinkit

Festivaaleja ja karnevaaleja on vuoden mittaan kaikilla saarilla. Quicksilver Big Wave Classic surf -festivaali pidetään Oahulla vuosittain aina joulukuussa, jolloin aallot ovat jättikokoiset!

Havaiji - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact