Kanada

Kanadassa pääsee lähelle alkuperäiskansojen juuria.
 

Matkat Kanadaan - aktiivireissaajan aarreaittaan

Kanada on retkeilijän unelma. Kalliovuorten laskettelurinteet, haastavat vaellus- ja kiipeilyreitit sekä yksi Vancouver, yksi maailman upeimmista kaupungeista, joka on hieno paikka aloittaa Pohjois-Amerikan turneesi. Varaa matka Kanadaan KILROYlta!

Kanada

Valtavaa, kokonaispinta-alaltaan maailman toisiksi suurinta valtiota ympäröivät Atlantti, Tyynimeri ja Pohjoinen jäämeri. Monet reissaajat tulevat maahan ensisijaisesti upeiden luonnonpuistojen vetämänä, mutta yllättyvät myönteisesti kaupunkikohteista ja kulttuuritarjonnasta. Kanadassa sekoittuvat ranskalainen, irlantilainen, brittiläinen ja kanadalainen alkuperäiskulttuuri, mutta lisää vaikutteita tulvii USA:sta sekä ympäri maailmaa tulevilta siirtolaisilta. Kanadan kansainvälisyys ja etninen rikkaus on yksi osa maan kiehtovuutta.

Kanadan matkakohteet

Kanadalaiset ovat ympäristötietoista porukkaa ja ylpeitä hienosta luonnostaan. Reissuvinkkejä voi kysellä luontevasti pubissa jääkiekko-ottelun kommentoinnin lomassa. Luonnonpuistot, harmaakarhut, Kalliovuorten puuterihanget ja haastavat vaellus- ja kiipeilyreitit - näistä vaahteranlehtivaltio tunnetaan parhaiten. Tuhatvuotiset männyt ja vuoristomaisemat, jotka eivät muistissa himmene vuosienkaan kuluessa, ovat hieno kokemus. Maan korkein kohta on lähes kuuteen tuhanteen metriin yltävän Mount Loganin huippu. Luontokohteissa riittää koluttavaa useammallekin viikolle, mutta kaupungeista saa niihin hienon kontrastin.

Vancouver-saaren rannat, Viktorian brittiläinen charmi sekä Kanadan itäiset maakunnat, kuten Ontario, Quebec ja Nova Scotia suurkaupunkeineen, ovat pysähtymisen arvoisia.

Niagaran putoukset

Queen Victoria -puiston jymisevät Niagaran putoukset vetävät luokseen vuosittain yli 13 miljoonaa ihailijaa. Näitä häkellyttäviä luonnonvoimia pääset katsomaan nappaamalla bussin Torontosta.

Vastaa erämaan kutsuun

Kanada on toteutunut unelma sille, joka kaipaa villiin luontoon. British Colombian ja Albertan luonnonpuistot ovat täynnä toinen toistaan parempia vaellusreittejä. Suurten järvien maastot ovat ulkoilijan taivas, sillä maailman suurimmalla makean veden altaalla voi harrastaa vaikka mitä patikoinnista melontaan, hylkysukelluksista pyöräilyyn ja skimbaamiseen. Kootenayn ja Glacierin luonnonpuistot sijaitsevat samaisten vuorijättiläisten alueilla, ja niistäkin löytyy paljon koluttavaa. Calgaryn kaupungista pääsee erityisen kätevästi Kalliovuorten laskettelu- ja vuorikiipeilypaikkoihin.

Lake Superiorin luonnonpuisto

Lake Superior Provincial Park sijaitsee Lake Superiorin itärannalla. Se on ulkoiluhenkisten retkeilijöiden paratiisi. Voit telttailla, meloa, kalastaa ja tietysti vaeltaa. Patikkareittejä on useita muutaman tunnin kävelystä yli viikon kestäviin taipaleisiin.

Patikointia Lake Superiorin luonnonpuistossa

Puiston Towab-reitin varrella näet yli 25 metriä korkean Agawa-vesiputouksen. Haastavampi Coastal-reitti kestää 5-7 päivää, jonka varrella kuntoasi koetellaan muuttuvassa maastossa jyrkillä kallioseinämillä ja kivikoissa. Melontareittejä löytyy myös hyvin eripituisia. Jo matka luonnonpuistoon on kokemus: Algoma Central Railway kiemurtelee puiston itärajalla Agava-kanjonissa henkeäsalpaavissa maisemissa. Juna jättää seikkailijat matkan varrelle, josta pääsee suoraan haikkausmaastoihin.

Banff & Whistler

Banffin ja Jasperin luonnonpuistoissa Kalliovuorten sydämessä lumihuippuiset vuoret kohtaavat vehreät metsät asukkaineen. Turkoosinväriset järvet, sulava lumi, vuolaat joet ja villieläimet tuntuvat melkein liian hienoilta ollakseen totta. Banff ja Whistler tarjoavat myös maailmanluokan rinteitä puuteria etsivälle. Whistlerin kylä on tyypillinen talviurheilijoiden kansoittama paikka, josta ei pubeja ja shoppailupaikkoja puutu. Gondolilla liukuu helposti huimiin korkeuksiin, joista avautuvat hienot näkymät. Banff on hieman Whistleriä kehittymättömämpi laskettelukohde, ja on hieno kesälläkin. Kirkkaan turkoosilta Lake Louiselta näkee upean Mount Victorian ja Victoria-jäätikön. Parempaa melontakohdetta aloittelijalle on vaikea keksiä. Moraine Lake lähellä Lake Louisen kylää on myös kaunis ja helppo melontakohde.

Kiipeilyä huippuseinämillä

Kanadan Kalliovuorilla pääset kiipeämään jäätyneitä vesiputouksia vaikka Two-o-clock-putouksilla tai Cline River -kanjonissa. Helmikuisissa Tri-iceathlon-kisoissa Nordeggin alueella näet kiipeilijöitä mittelemässä voimiaan.

Brittiläisen Kolumbian Kamloopista löytyy hienoja seiniä kalliokiipeilyyn, mutta maan eteläosassa Albertassa sijaitseva Canmore on monien mielestä Kanadan paras kiipeilykohde, jonka seinämillä on myös vaativampia reittejä. Parhaat olosuhteet vallitsevat toukokuusta syyskuuhun. Banffin, Canmoren ja Lake Louisen alueilla järjestetään kiipeilykursseja kaiken tasoisille harrastajille.

Kanadan itäiset maakunnat

Kanadan itäisimmästä osasta löydät merihenkiset maakunnat Nova Scotian, New Brunswickin ja Prince Edward -saaren. Näillä pienillä maakunnilla on paljon historiaa tarjottavanaan. Tutustu Louisbourgin ja Cape Bretton Highlands -kansallispuiston alueisiin, jotka ovat Nova Scotiaa parhaimmillaan.

Kaupunkielämää

Kanadan suurkaupungit vetävät hyvin vertoja etelänaapurin kuuluisille kaupungeille, vaikka ovatkin vähemmän tunnettuja. Vancouverissa on paljon koettavaa, samoin Ontarion maakunnassa Torontossa, joka on maan suurin kaupunki ja tärkein liike-elämän metropoli. Toronton upea 1913 rakennettu talvipuutarha kätkee sisäänsä hienon Elginin teatterin, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Kaupunki on myös tunnettu hyvästä festivaalitarjonnastaan ja värikkäistä markkinoistaan.

Montreal ja pääkaupunki Ottawa sijaitsevat Québecin provinssissa ranskankielisellä alueella, jonka kulttuuri poikkeaa vahvasti muun maan kulttuurista. Tyyliltään viehättävä eurooppalainen Québec on kiva rannikkokaupunki. Montrealissa ollessasi pistäydy vaikka kauniissa Bailique Notre Damen kirkossa.

Liikkuminen Kanadassa

Vuokra-autolla olet vapaa kuin lintu. Kanadan julkinen bussiliikennekin toimii hyvin, ja se on junia halvempi matkustustapa. Tärkeitä junareittejä on neljä: Buffalo-Depew-Toronto, New York-Montreal, New York-Toronto ja Seattle-Vancouver. Greyhound USA ja Greyhound Canada mudostavat erittäin kattavan bussiverkoston tärkeimpien kaupunkien välillä.

Maan sisäisiä lentoja saa välillä varsin edulliseen hintaan. Maitse matkustaessa näkee enemmän, mutta aikaa kuluu valtavia välimatkoja taittaessa.

Milloin mennä ja Kanadan sää

Kanadassa on neljä vuodenaikaa, jotka tosin ilmenevät hieman eri aikoihin ilmansuuntien ja korkeuserojen takia. Maan eteläisimmät osat ovat lämpimimpiä, mistä johtuu sankempi kansoitus. Länsi- ja itärannikot ovat sateisimpia, erityisesti talvikuukausina.

Jos reissusi ideana on päästä hyville puutereille laskemaan, kannattaa ajoittaa matka alkukevääseen tai talveen. Retkeilijöille ja telttakansalle parasta aikaa ovat kesäkuukaudet kesäkuusta elokuuhun, jolloin muutenkin on turistisesonki. Keväällä ja syksyllä hinnat ovat alhaisemmat, mutta jotkut turistinähtävyydet saattavat olla hiljaisimpina kuukausina suljettuina. Festivaalien kannalta kesä on parasta reissuaikaa.

Contact