Libanon

Baalbeckin upeat pylväät
 

Matka Libanoniin - kulttuurin, luonnon ja mahtavien juhlien ääreen

Tankit ja sotilaat ovat jo kauan sitten poistuneet Libanonin kaduilta, ja kadunkulmia tallaavat jälleen kiireiset bisnesmiehet sekä leikkivät lapset. Nykyään Libanoniin voi matkustaa turvallisesti nauttimaan luonnosta, kulttuurista, yöelämästä ja Lähi-idän monikulttuurisuudesta. Varaa matka Libanoniin KILROYlta!

Libanon

Matkakohteena Libanon on erittäin mielenkiintoinen. Kooltaan se on vain neljännes Tanskasta, ja silti maassa on jopa 18 virallista kulttuuria. Täällä luonto tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja, esimerkiksi jo toukokuun alussa on mahdollista käydä rannalla ottamassa aurinkoa, mutta myös lähteä laskettelemaan Libanonin parhaimmille laskettelurinteille.

Libanonin historiaa

Viimeisten 35 vuoden aikana poliittinen epävakaus ja levottomuudet ovat olleet alati läsnäolevia asioita Libanonissa. Vuosina 1975-1990 maassa vallitsi sisällissota, jossa kristityt ryhmät ja palestiinalaiset taistelivat toisiaan vastaan. Samaisella ajanjaksolla Hizbollahilla oli paljon vaikutusvaltaa maassa. Beirutin kaupungin keskustassa onkin edelleen nähtävissä pommitettujen rakennusten raunioita, jotka on jätetty paikalleen muistuttamaan sodan julmuuksista.

Libanoniin on hieman riskialtista matkustaa, koska sisällissota ei koskaan täysin lopettanut poliittisia erimielisyyksiä. Viimeksi toukokuussa 2008 syntyi tappeluita Hizbollahin ja hallituksen joukkojen välillä Beirutissa. Tappelut huipentuivat Hizbollahin piiritykseen Beirutissa, Marttyyrien aukiolla. Hizbollah sai tämän seurauksena enemmistöpaikat parlamentissa, kuten he halusivatkin. Tänä päivänä Beirutin kadut ovat kuitenkin taas täynnä elämää, kauppiaita ja leikkiviä lapsia.

Matkustaessa Libanoniin on hyvä lukea Ulkoministeriön suositukset. Kannattaa myös tarkistaa, että matkavakuutus kattaa evakuoinnin kustannukset, mikäli sellainen tulisi tarpeelliseksi.

Beirut - "Lähi-Idän Pariisi"

Beirutia kutsutaan nimellä "Lähi-Idän Pariisi". Lempinimestään huolimatta Pariisilla ja Beirutilla ei ole mitään yhteistä, varsinkaan Pariisin kauneutta - Beirut kun muistuttaa Lähi-idälle tyypillisiä, betonin hallitsemia kaupunkeja. Pariisin kaltainen tunnelma on kuitenkin kohdallaan, etenkin Place de'Etoilen läheisyydessä, missä on paljon Ranskasta inspiraationsa saaneita katukahviloita, ja rikkaiden perheiden lapset leikkivät aasialaisten lastenhoitajiensa kanssa.

Kaupungin yöelämä on kuin Ibizalla. Täältä löytyy sekä hienostuneempaa että seikkailullisempaa menoa. Kaupungissa on myös festivaaleja jokaiseen makuun. Beirut on oiva valinta aloittaa matkat muualle Libanoniin.

Tripoli - Hektisyyden tyyssija

Tripoli on pohjois Libanonissa sijaitseva pääkaupunki. Kaupoista on mahdollista ostaa tavaraa korkokengistä, eläinten lihaan asti. Tiheästi pakattu kaupunki on mahdollista nähdä kokonaan, aikoinaan ristiretkiläisten valtaaman kaupungin valtavasta linnasta.  Moskeijoiden mineraatit näkyvät kauas tasaisten kattojen harjojen yllä. Tripoli on enemmän vanhoillisempi, kuin edistyksellinen Beruit. Jos olet päätäsi myöten täynnä parin tunnin seisomista liikenteessä ja kaupungin kovaa hälinää, niin hyvänä vaihtoehtona voit hypätä hammamiin ja hankkia itsellesi kunnon vaahtopesun.

Byblos - Pieni idylli Välimerellä

Pieni viehättävä satama, Byblos, on UNESCO: n maailmanperintölistalla, sillä se on vanhin asuttu kaupunki maailmassa. Voit kävellä pienellä kukkulalla, josta on upea näköala kaupungin ja Välimeren yli.

Siellä on 1200-luvulta peräisin olevat linnan rauniot, jotka ovat olleet kulisseina monille taisteluille, ristiretkiläisten ja heidän arkkivihollisensa, Kurdish Sunni Muslim Saladinille. Viereisessä satamassa voit nauttia tuoreesta sushista ja Välimeren taakse laskeutuvasta punaisen hehkuisesta auringosta.

Babylos on tunnin ajomatkan päässä Beirutista ja on näin ollen oiva kohde, esim. Tripolissa vierailevalle, vaikka pieneksi päiväretkeksi

Baalbek - "Auringon kaupunki"

Kaupunki rakennettiin suureksi ja vaikuttavaksi, jotta arabit vakuuttuisivat Rooman vallasta ja sen kulttuurista. Jupiter temppelin pilarit olivat rooman vallan aikaan maailman suurimmat Ne yltävät 22,9 m korkeuteen ja ovat yhä pystyssä, todistamassa roomalaisten insinööritaitoja. Vaikuttava 46 pilarin Bacchus temppeli on myös edelleen Baalbekissä, samaisella paikalla, johon roomalaiset sen jättivät 2000 vuotta sitten. Temppelin runsas sisustus on säilynyt varsin näyttävästi. Kun matkustat Libanoniin poikkea myös Baalbekissa.

Libanonin laaksot ja vuoret

Kaunein luontokohde Libanonissa ehdottomasti on UNESCO:n maailmanperintölistalla oleva 50 km pitkä Qadisha Valley-rotko. Rotkosta n. 20 km pohjoiseen on Qadisha Cave. Siellä voi nähdä upeista näkökulmista vanhoja temppeleitä, sekä useita vesiputouksia, ennen kuin pääsee vilvoittelemaan 778 metriä pitkään luolaan.

Pohjoisesta etelään, aina alas Libanoniin asti toimii Libanonin vaellusreitti. Reitti on 440km pitkä ja se vie vaeltajan 75 kylän ja henkeäsalpaavien maisemien läpi. Reiteillä on mahdollisuus jäädä majataloon sekä leirintäalueelle. Lue lisää täältä.

Off-piste laskettelua Libanonissa

Kun matkustaa Libanoniin joulukuun ja huhtikuun välisenä aikana, lumen sataessa vuoristoon, voit yhdistää hauskanpidon ja kulttuurielämän lasketteluun. Beruitista on n. päivän matka kahdelle Libanonin parhaimmista laskettelukuksista. Suosituin keskus on nimeltänsä Mazaar. Se ei ole valtava, mutta sen 42 rinnettä (yhteensä 80 km) ovat Libanonin suurimmat. Lähellä on yksi paljon pienempi keskus, joka tarjoaa parempaa puuterilunta ja off-piste laskettelua.

Täältä löydät tietoa kaikista Libanonin laskettelukeskuksista, voit varata hotellit ja nähdä webbikameroilla tarkemmin, millainen alue on.

Libanon - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact