Cusco & Machu Picchu

Machu Picchu - Perun matkan ehdoton kohokohta
 

Matkat Cuscoon - kaupunkiin maailman katolla

Tervetuloa yhteen maailman korkeimmalla sijaitsevista kaupungeista. Cuscon charmi ja maagisuus perustuvat sitä ympäröivään Andien vuoristoon. Cusco on pakollinen pysähdys matkalla Machu Picchulle, mutta itse kaupungissakin on nähtävää ja koettavaa - esimerkiksi mielenkiintoiset ja värikkäät torit. Varaa matka Cuscoon ja Machu Picchulle KILROYlta!

Cusco

Jos saavut Cuscoon lentäen, kannattaa varmistaa ikkunapaikka. Noin tunnin lennon ajan lentokone kieppuu Andien yllä, ja lentokoneen ikkunasta avautuu mahtipontinen näkymä lumisille vuoren huipuille. Cuscon piskuinen lentokenttä tönöttää keskellä kaupunkia, joten olet laskeuduttuasi heti perillä. Olet heti perillä ja heti korkealla: Inkojen ajan vanha pääkaupunki on korkealla Andien rinteillä, noin 3300 m korkeudessa.

Machu Picchu

Machu Picchun maisemat ovat monelle tuttuja koulukirjojen sivuilta ja postikorteista. Mutta niin upeilta kuin valokuvat näyttävätkään, niin todellisuus on monin verroin upeampi. Henkeäsalpaava näkymä muinaisilta Inkaraunioilta on jotakin, jonka takia kannattaa matkustaa toiselle puolelle maapalloa ja talsia ylämäkeen neljä päivää!

Inkojen poluista tunnetuin Inca Trail on 4 päivän patikkamatka Cuscosta Machu Picchulle. Inca Trail -reissut ovat lähes aina täynnä, sillä lupia vaellusreitille myydään vain muutama sata per päivä, joten patikkaretki kannattaa varata etukäteen. KILROYn kautta saat tietää myös muista vaihtoehtoisista ja vähemmän turistoituneista reiteistä.

Machu Picchulle pääsee Cuscosta myös junalla, joka puksuttaa 4 tunnin matkan upeiden maisemien halki Aguas Calientesin kylään vuoren juurelle. Maisemat ovat huikeat! Machu Picchun portille kannattaa suunnata ensimmäisellä bussilla jo ennen auringonnousua, jolloin ilma on useimmiten kirkas eikä muita matkailijoita vielä huipulla ole. Jos kaipaat lisää haastetta, on viereinen Wayna Picchun vuoren valloitus oiva kohde, ja näkymät huipulta palkitsevat parin tunnin kiipeämisen vaivan!

Ota rennosti

Cusco on sekoitus modernia perulaista elämää, Espanjan katolilaisuutta ja inkojen valtakunnan ajan merkkejä. KILROY suosittelee, että vietät ensimmäiset päivät rennosti ja totuttelet korkeaan ilmanalaan vaikkapa nauttimalla koka-teetä, jota on tarjolla joka kojussa ja kuppilassa.

300 000 asukkaan Cusco ei ole mikään ihan pieni kaupunki, mutta kaupungin keskusta on helposti hallittavissa. Useimmat museot, kaupat ja ravintolat löydät Plaza de Armasin lähistöltä. Cuscossa ei ole vielä kansainvälisiä ketjuja, joten pääset nauttimaan perulaisista antimista - lukuunottamatta pakollisia englantilaisia pubeja. Perulaista juhlaruokaa, grillattua marsua, saa lähes joka ravintolasta, mutta varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Alpakkaa kotiin

Värikkäitä inkapipoja ynnä muuta pakollista turistirekvisiittaa löytyy Cuscon toreilta. Shoppailut kannattaakin tehdä Cuscossa, tinkaaminen kuuluu asiaan. Osta esimerkiksi alpakan villasta tehty huivi, sukat, villapaita tai… Kaikki on tehty alpakan villasta!

Cuscon yöelämä

Löydät Cusco yöelämän Plaza de Armasin ympäristöstä, bileet jatkuvat usein aamuun asti. Nappaa jääkylmä cusqueña ja syöksy tanssilattialle. Parhaat paikat löydät kapeilta mukulakivikaduilta.

Majoitus Cuscossa

Cuscossa on paljon hotelleja ja hostelleja, mutta suosittelemme varaamaan majoituksen etukäteen, jos et halua kävellä ympäriinsä etsimässä vapaata yösijaa. Erityisesti turistisesongin aikaan monet paikat ovat täynnä. Dormin saat noin 5 USD/yö.

Puerto Maldonado

Cuscosta vain puolen tunnin lentomatkan päässä on Puerto Maldonadon kaupunki, josta pääsee jokiveneillä aivan toisenlaisiin maisemiin ja sademetsän uumeniin ihmeellistä luontoa bongaamaan. Tähän on hyvä päättää Perun kierros.

Milloin mennä

Kuiva kausi: huhti-lokakuu; lämpötila 5-20 astetta, yöt yleensä kylmiä. Märkä kausi: marras-toukokuu, eniten sadetta tammi- ja maaliskuussa. Vältä trekkaamista näinä kuukausina, muutoin kokemuksesi voi olla lähinnä mutainen.

Liikkuminen Cuscossa

Suurin osa matkaajista saapuu lentäen. Cuscosta on hyvät bussiyhteydet isoimpiin kaupunkeihin. Suosittelemme lentämään Limasta Cuscoon, sillä bussimatka kestää noin 24 tuntia, ja on erittäin epämiellyttävä ylämäkeen kiemurtelevien kapeiden teiden vuoksi. Juna-asemia on kaksi, joten tarkista, mistä junasi lähtee. Lippuja juniin ja busseihin saat matkatoimistoista ympäri kaupunkia.

KILROYn reissuvinkit

Vuokraa moottoripyörä ja suuntaa ulos Cuscosta ylös jyrkkiä teitä - valkoinen Kristus-patsas näyttää sinulle tien. Ylhäältä on upeat näkymät kaupunkiin ja sen ympärille. Jatka matkaasi läpi pienten kylien, ohi alpakkafarmien ja huiskuttavien perulaisten.

Cusco & Machu Picchu - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact