Tansania

Ihastele Tansanian villieläimiä
 

Matkalla Tansaniassa - Serengetistä Sansibarille

Tansaniassa voit tehdä vaikka mitä. Koe savannien elämää safarilla, kiipeile, laiskottele hiekkarannalla tai kaupunkilomaile kulttuurista nauttien. Dar es Salaam on hyvä paikka aloittaa reissu edullisten lentojen vuoksi. Siitä voikin jatkaa seikkailua Kilimanjaron huipun kautta Serengetin kansallispuistoon, ja vielä Gombe Stream -kansallispuistoon tutustumaan simpansseihin.

Suunnittele täydellinen reissu Tansaniaan

 

Dar es Salaam

Suurin kaupunki Dar es Salaam on Tansanian tärkein kaupunki matkailua ajatellen, sillä sinne on eniten yhteyksiä. Kaupunki on sekoitus afrikkalaista, intialaista ja arabi-kulttuuria. Nimi Dar es Salaam tulee arabian kielestä, ja tarkoittaa laveasti kääntäen rauhallista satamaa, mikä tosin ei ehkä nykyään kuvaa kaupunkia. Tämän päivän Dar es Salaam on äänekäs ja kiivastahtinen, mutta tarjoaa silti vastustamattoman näkymän afrikkalaiseen kaupunkielämään.

Vieraile Tansanian suurimmalla markkinapaikalla, Kariakoo-torilla, joka pursuaa eksoottisia tuotteita ja erikoista ruokaa. Tutustu kunnon rytmiin jollain Dar es Salaamin yöllisistä kerhoista - tapaat ihan takuulla paikallisia. Sekä kaupungin pohjois- että eteläinen osa tarjoaa pieniä rantakyliä, joissa voi leiriytyä suoraan rannan tuntumassa.

Pohjoinen Tansania: luonto, villieläimet ja vaeltaminen

Tansanian pohjoisosasta löydät jotain sellaista, mikä monen mielestä on olennaisinta Afrikassa. Pohjoisosassa on nimittäin lähes voittamaton määrä villieläimiä ja koskematonta luontoa. Ja no, tietysti sieltä löytyy myös Kilimanjaro.

Kilimanjaro on Afrikan korkein vuori, joten se tarjoaa mielettömät mahdollisuudet vaellukselle hulppeissa maisemissa. Tarjolla on monen eri tason reittejä, ja majoittua voi joko vuoristomajoissa tai teltassa. Kiipeäminen ylös asti on vaativa suoritus, mutta palkintona on Afrikan korkeimman kohdan saavuttaminen.

Moshin kylässä, Kilimanjaron juurella, voit osallistua myös vapaaehtoistöihin. Köyhä yhteisö tarvitsee apua, joten tee reissustasi ikimuistoinen myös muille kuin itsellesi ja anna hetki aikaasi esimerkiksi paikallisessa koulussa tai rakennustyömaalla.

Tansanian safarit

Vähemmän tunnettu Arusha National Park on hyvä vaihtoehto Serengetille. Arusha on 137 neliökilometriä laaja ja sijaitsee Kilimanjaron ja Mt Merun välissä. Korkeuseroista johtuva maaston monimuotoisuus, eli suot, savannit ja metsät asuttavat runsasta eläimistöä ja kasvistoa. Hienoimpia paikkoja ovat Ngorongoron kraatteri, Lake Momelan ja  Mt Meru, joka kuten itse kansallispuistokin, on hyvä vaihtoehto Kilimanjarolle.

Arushassa on paljon eri safarivaihtoehtoja. Serengetissä on seeproja, puhveleita, elefantteja, hyeenoja, kirahveja, antilooppeja, erilaisia apinoita sekä tuhansia lintuja. Jos onnistaa, saatat nähdä leopardin. Toinen vaihtoehtoinen safari voisi olla Lake Manyara National Parkissa, jossa on laumoittain virtahepoja ja flamingoja. Lake Manyara on tunnettu myös puuhun kiipeävistä leijonistaan, ne viettävät suurimman osan päivästään akaasiapuissa. Safarilla voi yöpyä joko teltassa tai mökeissä. Miljoonien flamingojen asuttama Lake Natron on mahtava luontokohde sekin!

Läntinen Tansania

Läntisen Tansanian mielenkiintoisin paikka on Gombe Stream National Park, jossa on mahdollista nähdä simpansseja. Puisto sijaitsee lähellä Burundin rajaa, Lake Tanganiykan äärellä, ja sinne pääsee ainoastaan veneellä. Sijainti on lähes keskellä Afrikan mannerta.

Monet tuntevat tarinan Jane Goodallista, joka aina 1960-luvulta on tutkinut simpanssien käyttäytymistä. Gomben tutkimuskeskus on nimetty hänen mukaansa. Jos sinua onnistaa, saatat jopa tavata keskuksessa naarassimpanssi Fifin, joka oli vain kolmivuotias, kun Jane Goodall aloitti projektinsa. Fifi on ainoa alkuperäisestä ryhmästä elossa oleva simpanssi.

On mieletön kokemus tavata Gomben simpansseja. Ihmisten ja simpanssien geeneistä 98% prosenttia on samaa, joten on hauska nähdä läheltä kaukaisia serkkuja. Simpanssien lisäksi paikalla on paviaaneja ja muita eri tyyppisiä apinoita. Puistosta löytyy myös yli 200 erilaista lintulajia, joten et ole koskaan yksin metsässä!

Käytä muutama päivä simpanssitrekkaukseen Gombessa. Reissulla ei taata, että tapaat simpansseja, mutta jos onni on myötä, näet vekkuleita kavereita niiden omassa ympäristössään. Gombessa voit leiriytyä mökeissä (lodges), teltassa rannan tuntumassa tai leirintäalueella.

Lähellä Sambian rajaa Lake Tanganiykalla on massiivinen Kalambon vesiputous. Se on 235 metriä korkea ja toiseksi korkein vesiputous Afrikassa. Voit yhdistää Kalambossa käymisen Katavi National Parkissa vierailuun, joka on yksi vähiten vierailluista puistoista. 4000 neliökilometriä puistoa voi yksin olla sinun, joten siellä on hyvät mahdollisuudet nähdä eläimiä. Katavi on suistomaata, joten tarjolla on mm. virtahepoja, elefantteja ja krokotiileja.

Sansibar

Sansibaria suosittelemme matkan alkuun tai loppuun. Saari sijaitsee pääkaupungin Dar es Salaamin vieressä rannikolla. Sansibar tunnetaan kauniista rannoistaan, sukellus- ja snorklausmahdollisuuksistaan sekä leijalautailuharrastajista. Saaren suurin kaupunki, Stone Town on sekoitus arabialaista, eurooppalaista ja intialaista arkkitehtuuria. Tuntuukin kuin olisi Tuhannen ja yhden yön sadussa... Sansibarilta löydät vanhan sulttaanin kylpylän, joka muistuttaa haaremiajoista. Orjatori kertoo synkemmästä historiasta.

KILROYn matkavinkit Tansaniaan

Sansibarille pääsee helposti lautalla Dar es Salaamista tai lentämällä Sansibarin lentokentälle. Se on hieman hintavampi kohde, joten varaudu tähän höllentämällä kukkarosi nyörejä.

Itä-Usambaran vuoristometsät tarjoavat rauhallisempia, tursitivapaita elämyksiä luonnon helmassa. Myös WWF Suomi tukee kestävää matkailua Itä-Usambaralle.

Contact