Madagaskar

Madagarskarin lemureita
 

Matkalla Madagaskarilla - Nooan elävän arkki

Tänne eivät kaikki löydä. Madagaskar on erikoisempiin maailmankolkkiin kaihoavan löytöretkeilijän kohde, jossa pääsee patikoimaan niin monimuotoisen luonnon seassa, ettei moista uskonut mistään löytyvänkään. Sukeltaminen, snorklaus ja erikoisempien rantojen valloittaminen kutkuttavat jokaisen varpaita, mutta kuinka moni toteuttaa unelmansa? Ei ihme, että maata kutsutaankin eläväksi Nooan arkiksi.

Madagaskar

Madagaskar on kuin suoraan luontodokumenteista repäisty eko-eden, jos ihmisen jättämiä jälkiä ei lasketa. Samanlaista luonnon rikkautta ja eläimistöä et löydä mistään muualta, siksi mieleen tuleekin Nooan reaali-arkki. Kyseinen luontohelmi sijaitsee saman nimisellä saarella Intian Valtameressä, Afrikan itärannikolla. Madagaskariin kuuluu kuusi provinssia: Antananarivo, Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina, ja Toliara. Antananarivo on saaren pääkaupunki palveluineen. Kaikkiaan tällä maailman neljänneksi suurimmalla saarella asuu noin 20 miljoonaa ihmistä, joista osa on vanhoja merirosvojen jälkeläisiä.

Paikalliskulttuurissa sekoittuvat monet kulttuurit ja monien mielestä yleistunnelma muistuttaa enemmän aasialaista elämänmenoa. Ikivanhat uskomukset magian ja henkien voimiin ovat säilyneet ainakin osittain ja erityisesti korkeammilla seuduilla asuvat ihmiset elävät perinteikkäästi. Näihin kuuluvat mm. jännittävät tanssiperinteet, joita onnekas matkalainen pääsee ihailemaan. Madagaskarilla asuu 5% kaikista maailman eläimistä, joista suuri osa on ainutlaatuisia, vain saarelta löytyviä lajeja. Kamerasi objektiivin eteen voi ilmestyä vaikkapa elefanttilintu. kasvilajejakin on arviolta 10 000, mikä kertoo maiseman moninaisuudesta. Monet matkalaiset suuntaavat saaren eteläosien kuiviin sademetsiin ihmettelemään luonnon loistoa. Idässä taas kasvavat trooppisemmat sademetsät.

Madagaskarin matkailu on vasta kehittymässä

Matkailu on keskittynyt pääosin saarimantereen koillis- ja luoteisrannikolla oleville pienille saarille sekä luonnonpuistoihin. Madagaskarin matkailuvaltteina ovat saaren erikoislaatuinen eläin- ja kasvikunta; useita lajeja tavataan vain Madagaskarilla. Turismia elinkeinonaan harjoittavat puhuvat jonkin verran englantia, valtaosa kansasta ymmärtää vain malagasya ja ranskaa.

Madagaskarin nähtävyydet

Valaiden vaellusta voi katsella Ifatyssa suunnilleen heinäkuun ja elokuun kieppeillä valaiden uidessa Mosambikin kanaalin kautta. Samoissa vesissä snorklaaminen ja sukeltaminen ovat myös upea kokemus, mikäli hait ja kirjavat kalat kiinnostavat. Anakao on kenties tunnetuin sukellusvesistään. Rantahirmut voivat suunnata Ifatyn pohjoisosiin.   Park National de l'Isalosta löydät fantastiset trekkausreitit! Kuljet vuolaiden vesiputousten ja kanjonien maisemissa, jotka muistuttavat hyvää unta. Patikoinnin voit aloittaa Ranohiran kylästä ja mitä kauemmas kuljet suositummilta spoteilta, sen kauniimmiksi näkymät käyvät. Tsekkaa myös La Maison d'Isalon interaktiivinen ekomuseo, jonne lapsetkin ovat tervetulleita. Täällä luonnon ihmeellisyyksistä ja paikalliskulttuurista kerrotaan kiinnostavalla tavalla, joten museo ei ole kuivaa purtavaa. Park National d'Andohahela ja Parc National D'Ankarafantsika ovat nekin luontomatkaajan nähtävyyslistalla. Telttailusta innostuneet suuntaavat kulkunsa kauniille Locaro Peninsulan alueelle, jonka rantaviivalla voi rentoutua rauhassa ja samoilla sademetsien poluilla eläimiä bongaillen.  

Liikkuminen Madagaskarissa

Madagaskarille pääsee lautoilla tai lentäen Euroopasta ja Afrikasta(esim. Johannesburgista ja Nairobista). Vesireitti kulkee Mauritiuksen Toamasinasta. Air Madagaskarilla on useita reittejä saaren sisällä. Bussireitti löytyy esim. Toliaran ja Ifatyn väliltä. Jos kuitenkin haluat päästä koskemattomammille maille, varaudu mielikuvituksekkaampaan matkantekoon; Madagaskar ei ole löytöretkeilijän helpoin kohde ja se on kehitysmaa, mutta usein määränpäät ovat niin hienoja, että vaivannäkö kannattaa.

Milloin mennä

Mikäli suunnittelet tekeväsi trekkausretkiä, matka kannattaa ajoittaa kuivalle kaudelle, joka ulottuu huhtikuusta lokakuulle.

Madagaskarin turvallisuus

Vuoden 2009 maaliskuisen vallanvaihdon jälkeen poliittinen tilanne on edelleen epävakaa ja ja uusia levottomuuksia saattaa esiintyä ajoittain. Turvallisuustilanne kaupungeissa on heikentynyt. Vältä turhaa liikkumista kaupunkien keskustoissa etenkin Antananarivossa, kuten myös Ambohijatovonissa, Lac Anosynissa, Antaninareninassa ja Analakelyn alueilla sekä armeijan parakkien lähistöllä. Ulkoministeriö suositelee passikopion mukana pitämistä ulkona liikkuessa.

Kaikenkattavan matka- ja matkatavaravakuutuksen ottamista suositellaan.

Ulkoministeriö suosittelee ennen matkaa matkustusilmoituksen tekemistä ulkoministeriölle tai Suomen edustustoille. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä

KILROYn matkavinkit reilulle matkaajalle

Maassa maan tavalla - toimii mottona aina! Tutustu Lonely Planettisi avulla paikallisiin käyttäytymiskoodeihin, joita on hyvä noudattaa mukavan yhteiselon ylläpitämiseksi. Koska metsähakkuut uhkaavat saaren upeaa luontoa, KILROY suosittelee olemaan ostamatta matkamuistoja, jotka on tehty trooppisesta puusta tai koralleista. Näin osallistut saaren suojeluun! Reilun matkailun yhdistyksestä saa lisäideoita, miten voi matkata reilummin.

Madagaskar - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact