Mongolia

Mongoliassa paikalliset liikkuvat mielellään hevosenselässä
 

Matkat Mongoliaan - karun kauniiseen maahan

Mongoliassa on tilaa hengittää ja antaa silmän viipyä kauaksi jatkuvilla tasangoilla aina komeisiin vuoriin asti. Juuri karuus ja perinteinen paimentolaisuus kiehtovat toisista maista saapuvia matkalaisia. Mongolia on monelle retki "sinne missä pippuri kasvaa". Se ei haihdu muistoista kulumallakaan.

Mongolia

Mongolia on jännittävä, karu ja kaunis maa, jossa vallitsee ääripäiden ilmasto. Dramaattinen luonto kattaa loputtomia aroja, vuorijonoja ja aavikkoa. Koska maa on yksi maailman vähiten asutetuista, tunnelma on rauhallinen. Voit halutessasi asua paikallisten luona maaseudun raukeudessa. Mongolia on pinta-alaltaan kolme kertaa Ruotsin kokoinen maa ja koti 2,8 miljoonalle asukkaalle. Pääkieli on mongolia. Maa koostuu 21 provinssista ja rajanaapureita ovat Venäjä ja Kiina. Mongolialla on rikas historia ja se oli aikoinaan yksi maailman suurimmista maista ulottuen Itämereltä Tyynelle Valtamerelle asti. Mongolia tarjoaakin seikkailunhaluiselle loistavat puitteet vaeltamiseen.

Ulaanbaatar - Mongolian pääkaupunki

Mongolian pääkaupunki on Ulaanbaatar, joka sijaitsee maan koillisosassa. Mikäli matkustat pääkaupunkiin, käväise Natural History Museumissa, jossa voit ihmetellä laajaa täytettyjen eläinten kokoelmaa sekä dinosaurusten luurankoja, jotka löydettiin Gobin aavikolta. Kaupungin suurin buddhalaisluostari, Grandan Khiid, on myös vierailemisen arvoinen. Kaupungissa on useita ruoka- ja majapaikkoja. Mongolialainen keittiö koostuu pääosin naudan- ja lampaanlihasta. Kokeile myös epätavallista ja erikoista ateriaa, boodogia, jossa kokonainen vuohi on kypsennetty kuumilla kivillä.

Mongolian maisemassa silmä lepää

Mongolia on ääripäiden maa, jossa kesän helteinen lämpötila nousee 40 asteeseen ja pitkinä kylminä talvina lämpötila saattaa laskea -30 asteeseen. Mongolia on karuutensa vuoksi yksi maailman harvaanasutuimmista maista. Sieltä löydät silmän kantamattomiin koskematonta luontoa; loputtomia tasankoja, valtavia aavikoita, korkeita vuoria, metsiä, kristallinkirkkaita järviä ja rikkaan eläinkunnan. Hämmästyttävä ja rauhaisa maisema yhdistettynä maan historiaan, ystävällisiin paikallisiin heidän perinteisiinsä tekee Mongoliaan matkustamisesta jännittävän seikkailun!

Vuorijonojen ja tasankojen Mongolia

Maa voidaan jakaa kahteen pääalueeseen. Luoteessa hallitsevat korkeat vuorijonot 4000 metriä merenpinnan yläpuolella, leveät joet ja upeat suolajärvet. Suurin vuorijono on Altai Mountains tai toiselta nimeltään Kultavuoret. Vuorilla on jäätikköalue, josta lähtevät joet Irtysh, Ob ja Yenisei. Altai-vuoret saivat nimensä Kultavuoret, koska siellä oli hyvät mineraalilähteet, kuten kulta, hopea, kupari, lyijy ja rauta. Jos olet onnekas, voit löytää myös villivalkosipulia, karviaismarjoja ja mustaherukoita. Majesteettisten vuorten lisäksi, luoteelle on ominaista ruohoiset tasangot ja mäntymetsät, jotka ovat laajuudeltaan useita kilometriä. Etelän alue käsittää kivikkoista erämaata ja laajalle leviävää suomaata. Etelässä sijaitsee myös yksi maailman suurimmista aavikoista - Gobin aavikko, joka peittää Etelä-Mongoliasta ja Pohjois-Kiinasta suurimman osan.

Mongolian paimentolaiselämä

Pohjoismaiseen menoon tottunutta matkalaista Mongoliassa viehättää sen suuri erilaisuus. Kun päätät lähteä tähän mystiseen ja karuun maahan, ota reissusta kaikki irti kokeilemalla tasankojen yksinkertaista paimentolaiselämää kaukana kotipuolen stresseistä ja velvollisuuksista! Maan paimentolaisia kutsutaan usein "viiden eläimen kansaksi", sillä paimentolaisten yhteisö perustuu viiden perinteisen eläimen paimentamiseen: hevosten, kameleiden, lehmien, lampaiden ja vuohien. Lisäksi Tiibetin jakit ovat yleisiä ja niistä saadaan maitoa, josta puolestaan tuotetaan juustoa. Paimentolaiset vaeltavat rauhalliseen tahtiin alueilla, jotka ovat suotuisia karjalle. Maan läpi kulkee Trans Siperian junarata, joka mahdollistaa mielenkiintoiset pysähdykset matkailijoille. Suosittelemme erityisesti vierailua paimentolaisperheeseen, jossa pääset kosketuksiin paikalliskulttuurin kanssa ja näet vilauksen sikäläistä elämäntapaa. Pääset pintaa syvemmälle kokeilemalla  paimentolaiselämää Tereji National Parkissa, joka sijaitsee Gorkhjissa, kahdeksan kilometrin päässä Ulaanbaatarista. Vietä yö "Ger-tent" teltassa, rentoudu ja nauti mongolialaisesta rauhasta.

Seikkaile Tereljissä

Terelj sijaitsee noin 80 kilometrin päässä pääkaupungista. Se on osa Terelj National Parkia, joka on yksi Mongolian kauneimmista kansallispuistoista. Upeiden virtaavien jokien ja viheriöivien metsien keskellä voit harrastaa useita outdoor-lajeja; kokeile maastopyöräilyä, koskenlaskua, ratsastusta, vaeltamista ja uimista jääkylmissä järvissä. Rankan päivän jälkeen olet ansainnut lammaskebabia ja lasillisen vuohenmaitoa.

Nadaam Festival

Nadaam Festival on suurin vuosittainen tapahtuma, joka kestää kolme elokuista päivää. Juhlaa on vietetty Tšingis-kaanin ajoilta ja alun perin se oli kilpailu, jossa testattiin mongolialaisten ratsastajien taistelutaitoja. Nykyään kilpailulajeina ovat paini, jousiammunta ja ratsastus. Avajaisseremonia on värikäs tapahtuma, jossa ratsastajat saapuvat areenalle kantaen Tšingis-kaanin yhdeksää valkoista häränhäntää. Muut kilpailijat ovat pukeutuneet maan eri etnisten ryhmien kansallispukuihin. Festivaalia vietetään ympäri maata, mutta suurimmat juhlat ovat Ulaanbaatarissa.

Gobin loputon autiomaa

Yksi maailman suurimmista aavikoista ulottuu Etelä-Mongoliasta Pohjois-Kiinaan asti. Gobin autiomaassa on silmän kantamattomiin hiekkaa ja pikkukiviä. Silmiin osuu kuitenkin myös korkeita lumen peittämiä vuoren huippuja, mikä tekee autiomaan maisemasta erikoisen. Hiekkamyrskyt ovat yleisiä, mutta harvinaisempi näky on ylhäällä vuorilla elävä lumileopardi, joka on sukua suurimmille kissaeläimille. Jos onni potkii ja saat napattua kuvan lumileopardista, liitä se KILROY blogiisi!

Paras matkustusaika ja Mongolian sää

Talvikuukaudet ovat melko kylmiä, joten jos olet aikonut matkustaa silloin on hyvä varata mukaan runsaasti lämpimiä vaatteita. Mongolian kesä ulottuu kesäkuusta syyskuuhun, jolloin on lämpimintä.

Majoitus Mongoliassa

KILROYn henkilökunnalta saat parhaat vinkit ja neuvot matkaasi varten niin majoituksen kuin muidenkin asioiden tiimoilta. Ota yhteyttä puhelimitse tai piipahtaa käymään myymälässä.

Liikkuminen Mongoliassa

Mongoliassa tiet eivät ole kovin hyväkuntoisia, minkä huomaat heti maahan saavuttuasi. Valmistaudu tärisevään matkatekoon kuoppaisilla teillä, joista luksus on kaukana, mutta glamour sitäkin suurempi. Lentäminen on helpoin tapa matkustaa Mongoliaan, jos aikaa on vähän, mutta yhtä hyvin voit valita legendaarisen Trans Siperian -junan, joka kuljettaa sinua läpi Mongolian, Venäjän ja Kiinan. KILROYltä voit varata edullisesti oman junamatkasi ja myyjiltä saat parhaat vinkit matkalle. Minkä tahansa kuljetusmuodon valitset, saat haastavan ja seikkailurikkaan kokemuksen, jollaisesta monet vain haaveilevat.

Mongolia - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact