Delhi

Delhissä on paljon isoja rakennuksia
 

Matkat Delhiin - rikshalla temppeliaarteille

Delhin kaduilla sekoittuvat ihmisten hindinkielinen puheensorina, kaupustelijoiden tarjoukset, kukkojen kiekumiset ja autojen tööttäilyt. Ilmassa leijuvat mausteet, liikenteen saasteet ja oikeastaan kaikki mahdollinen. Rikshakuskit hyräilevät kuumimpien Bollywood-biisien tahtiin, ja silkkikauppiaat availevat oviaan. Delhissä menneisyys ja nykyisyys asuvat rinta rinnan. Tutustu outoon ja ihmeelliseen Intiaan kunnolla, niin ymmärrät paikallista elämänmenoa paremmin. Matka alkaa KILROYlta!

Delhi

Pohjois-Intiassa, hindujen pyhän joen Yamunan äärellä sijaitseva 13,8 miljoonan asukkaan Delhi on Mumbain jälkeen koko Intian toiseksi suurin kaupunki. Koko metropolialueella asuu peräti 22 miljoonaa ihmistä, ja cityn väenvilinä on sen mukaista - kaaosta. Voimakas kaupungistuminen on tuonut mukanaan ongelmia, kuten saasteet ja megaruuhkat. Eri etniset ryhmät omine kulttuureineen tekevät Delhistä varsin kosmopoliittisen kaupungin, josta ei ainakaan väriä puutu.

Delhissä on asuttu ikuisuus; se oli jo muinais-Intian valtakuntien aikaan maan pääkaupunki ja tärkeä kauppareittikohde. Brittien siirtomaavaltakauden perinnöksi jäi New Delhin hallintoalue, joka maan itsenäistymisen aikoihin julistettiin koko Intian pääkaupungiksi. Nykyisin kuhiseva kaupunkijättiläinen on maan tärkeä kulttuurin, kaupan ja politiikan keskus.

Astuessasi lentokoneesta ulos kohtaat heti ihmismäärät ja haukot hieman pölyistä, eri tuoksuista ilmaa. Pian joku ehdottaa, että tekisit samoin kuin muut: peität kasvosi huivilla, ja se vaikuttaakin fiksulta idealta. Jopa iltamyöhällä ihmiset kävelevät kiireisinä business-rakennusten väleissä, eikä katuja voi kutsua pimeän tullenkaan hiljaisiksi.

Delhin nähtävyydet

Delhi itsessään on jakautunut kahteen osaan, uuteen ja vanhaan, joita molempia kannattaa katsella, niin saa kaupungista rikkaamman mielikuvan. New Delhin keskusta on hyvin kaunis kontrasti ympäröiville kortteleille. Siellä sijaitsevat hallintorakennukset ovat upeita, kadut leveitä kuin mitkä. Puistoissa solisevat suihkulähteet luovat tunnelmaa, joka eroaa vanhan kaupungin pääkadun, Chandhi Chowkin ja kapeiden kujien fiiliksestä kuin yö päivästä. New Delhin valtavaa Parlamenttitaloa ja kuninkaallista palatsia ympäröivät myös puistot. Arch of Triumph lähellä palatsia on suosittu turistikohde samoin kuin Suurmogulien aikakauden arkkitehtuurista kertova Humayunin hauta, joka rakennettiin vuonna 1560. Moskeijat muistuttavat islamilaisten valta-ajoista.

Delhin temppelit

Delhissä on useita kunnioitusta herättävän kauniita Hindu-temppeleitä. Lootus-temppelin jokapäiväiset seremoniat ovat kiehtovaa katseltavaa. 72,5 metrin korkeuteen kurkottava Qutub-Minar, maailman korkein vapaasti seisova minareetti, jonka alueelta löytyy Intian ensimmäinen moskeija ja The Iron pilar, yli 2000 vuotta vanha ja seitsenmetrinen pilari, jonka sanskritinkieliset koristeelliset tekstit tekevät vaikutuksen. Ihmeen ruostumattomalla rautapilarilla on onnea tuottavia vaikutuksia, ainakin joidenkin mukaan. Yksi maailman seitsemästä ihmeestä, UNESCOn maailmanperintökohde Taj Mahal sijaitsee Agrassa, jonne järjestetään Delhistä päivämatkoja. Arkkitehtonisesti hieno mausoleumi on nähtävä ainakin kerran elämässä!

Astuessasi temppelialueelle, huolehdi aina, että jaloissasi on pitkät housut ja yläosastossa pitkähihainen paita, sillä muuten et ehkä pääse temppeleihin sisään. Kengät jätetään kohteliaasti eteiseen. Jotkut temppeleistä ovat maksullisia, mutta useimpiin ei tarvitse pulittaa mitään.

Liikkuminen Delhissä

Delhissä liikkuminen on helpompaa kuin kuvittelisi. Auto-rikšoja, takseja, lähijunia ja busseja kulkee vieden travellerin minne vain. Bussit ovat suosittu menopeli, samoin rikšat. Keskustan alueella kannattaa käyttää metroa, jolla on kaikkiaan 59 asemaan kolmen linjan varrella. Uusia linjoja on rakenteilla jatkuvasti. Liikenne on melkoista sekasotkua, jossa viidakon laki toimii: suurin kulkuneuvo pääsee pienempiä paremmin eteenpäin. Jatkuva tööttäily ja erilaisten menopelien sulloutuminen tielinjoilla ei näytä häiritsevän teiden varsilla kulkevia eläimiä, jotka vetävät kärryjä perässään.

Kaupunkia vaivaavan köyhyysongelman vuoksi turisti joutuu helposti huijatuksi juuri rikšoja ja auto-rikšoja käyttäessään. Tavallisin keino on asiakkaan vieminen ylimääräiseen kauppaan matkan varrella, josta taas kuskille maksetaan pieni palkkio. Asiakkaan ei ole pakko edes ostaa mitään, kuski saa silti palkkansa liikkeen omistajalta. Jos kuitenkin ostaa jotakin, silkkiä, koruja tai matkamuistoja, kuski saa suuremman palkan. Niinpä sinulle selitetään, että kyseessä on vain pieni pysähdys eikä mitään ole pakko ostaa "Yes, we just go quick stop to shop, only look, no have to buy - just look!" Välttääksesi kepposen, voit esimerkiksi tarjoutua maksamaan saman summan suoraan, mitä putiikin omistaja olisi maksanut, tai sopia, että pysähdytte useammassa kuin yhdessä kaupassa, mutta loppuhintaa alennetaan siitä hyvästä. Kyseessä ovat pienet rahasummat, 30 senttiset. Muista sopia taksinkin hinta etukäteen. Turisti-infosta voit myös vuokrata oman kuskin, joka toimii samalla oppaanasi koko päivän. Tuolloinkin kannattaa sopia hinta ja reitti etukäteen.

Delhin lentokenttä

Indira Gandhin kiireinen kansainvälinen lentokenttä sijaitsee kaupungin luoteisosassa. Kentältä pääset parhaiten eteenpäin taksilla, mutta muista taas neuvotella hinta etukäteen.

Majoitus Delhissä

Intian hotellistandardit ovat aivan toista luokkaa kuin koto-Suomessa. Kolmen tähden hotelli voi olla kurja ränsistynyt röttelö. Monet rinkan kanssa reissaavat maksavatkin Delhissä vähän lisähintaa paremmasta yöpaikasta, joka on puhdas ja mukava nukkumapaikka. Jos päätät venytellä kengännauhoja ja asua halvassa rotiskossa, kannattaa käyttää omaa makuupussia, niin vältyt ehkä lähikosketukselta paikallisen pieneläimistön kanssa.

Majoitusta löytyy kaikista hintaluokista. Näet hostelli-, vierasmaja- ja hotellikylttejä siellä täällä. Muista kuitenkin aina tsekata huone, ennen kuin maksat mitään. Useista paikoista voi kysellä alennuksia, jos majoittuu pitemmän aikaa.

Milloin mennä

Kesät kestävät huhtikuusta lokakuuhun monsuunisateiden huuhtoessa välillä kaupunkia. Talvella on varsin viileää, joten kesä on parempi reissuaika.

KILROYn reissuvinkit

Liikkuessasi illalla pimeän tullen kannattaa olla skarpissa kunnossa, jottei kadota mitään matkan varrelle; taskuvarkaat huomaavat kyllä känniläisen. Länsimainen yksin liikkuva nainen on myös kiinnostava tuijotuskohde paikallisille. Parempi on liikkua yhdessä jonkun muun kanssa. Koska paikallinen bakteerikanta on hyvin erilainen kuin suomalainen, kannattaa mukaan ottaa jotain vatsatautilääkkeitä. Delhissä kannattaa muutenkin viipyä sen verran, että ehtii toipua ensishokista. Silloin vasta alkaa arvostaa kaupungin erikoista tunnelmaa ja tuoksuja.

Delhi - varaa matka

Varaa kauttamme halvat lennot, mukavat hostellit, seikkailumatkat, retket ja aktiviteetit.

Contact