Liikkuminen

Bussilla, junalla vaiko taksilla? Kokeile vaikka kaikkia.
Pitkällä matkalla joutuu pohtimaan, millä menopelillä pääsisi kätevimmin ja edullisimmin paikasta toiseen. Lentäminen on helppoa, mukavaa ja nopeaa, kun taas paikalliset kulkupelit hitaampia, säätöä on enemmän, eikä istumapaikkaa välttämättä saa kotkottavien kanahäkkien viedessä kaiken tilan. Suosittelemme kireämmällä aikataululla matkaaville kaikkien lentojen varaamista kotoa käsin.

Paikallisissa kulkuvälineissä näkee paikallisten ihmisten arkea ja sinulle syntyy parempi ymmärrys maasta, jossa olet. Samalla näkee maisemia - kaunista ja kamalaa, luontoa, kyliä ja asumuksia. Kuitenkin usein jotain muuta kuin turistirysien kiillotettua pintaa. Paikallisissa kanabusseissa, junissa ja rikshoiss on joidenkin mielestä aitoa matkanteon fiilistä, jossa vain on oma hohtonsa. Muista, että seikkailumatkoillamme matkataan aina turvallisilla menopeleillä luotettavien kuskien kanssa.

Muutamien tavallisimpien kulkuvälineiden plussat ja miinukset

 

 • Bussit
  Reppureissaajien suosimat bussit ovat usein halvin ja helpoin tapa päästä paikasta toiseen. Bussi on menopelinä ekologisempi lentämiseen verrattuna.

  Itse matkanteko voi sujua hitaammin, mutta saatat ajautua mukaviin jutusteluihin paikallisten kanssa. Jos reissaat kehitysmaissa, asennoidu siten, ettet kavahda rankempaa matkantekoa; tiet saattavat olla kuoppaisia, autoa pysähdytään korjaamaan välillä ja porukkaa saattaa olla enemmän kuin tilaa olisi. Joskus taas vähäunisia öitä viettäneet kuskit saattavat ajaa hurjaa vauhtia kurveissa ja säännöllisin ajoin minibusseja suistuukin teiltä. Kannattaa yrittää tarkistaa, mihin bussiin hyppää ja tiedostaa siinä piilevät riskit. Vanhat koulubussit, kanabussit, ovat minibusseja ehkä turvallisempi vaihtoehto.

  Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa voit reissata bussipassilla ristiin rastiin. Passien idea on, että voi hypätä kyydistä melkein missä lystää ja napata paikkoja katseltuasi uuden bussin seuraaviin kohteisiin. Backpackerit suosivat bussipasseja, joten uusia kavereita ja bileseuraa löytyy varmasti.

  Muista aina tarkistaa, että matkatavarat tulevat pakatuksi bussiin ja ryysiksessä arvokortit ja rahat on syytä tunkea sisätaskuun huolella. Moni travellaaja köröttelee ongelmitta kehitysmaiden bussisysteemeillä. On selvää, että mitä enemmän pulitat piletistä, sen hienomman bussin saat.
 • Junat
  Junat ovat menopelinä ekologisia ja meno on nopeaa. Usein ruokaa on myös tarjolla, samoin vessat ja makuupaikka. Voit ihailla maisemien vaihtumista ja kirjoittaa matkapäiväkirjaa. Junia löytyy monentasoisia Ranskan TGV-luotijunista kilpikonnavauhtia mateleviin ressukoihin. Suosittelemme legendaarista Trans Siperian junamatkaa. Muista pitää tavaroitasi silmällä ja mieti etukäteen miten homma hoituu yöaikaan, joka on pitkäkyntisten unelma-aikaa.
 • Auton- tai matkailuauton vuokraus
  Auton vuokraaminen on usein kallein matkantekovaihtoehto - ei kuitenkaan aina. Toisaalta olet vapaa liikkumaan miten lystää. Esim. Yhdysvalloissa on paljon upeita alueita, jonne pääsee vain autolla. Maissa, joissa välimatkat ovat pitkät, kuten Uusi-Seelanti ja Australia, on tavallista vuokrata oma auto tai campervan, jolloin majapaikka ja keittiö kulkevat kätevästi mukana ja rahaa säästyy.  Vuokra-autoissa on aina vakuutukset kunnossa ja uuden menopelin saa kuluitta tilalle, mikäli auto hajoaa. KILROYn kautta vuokratessa ei yleensä nuoren kuljettajan lisää tarvitse maksaa. Meiltä voit kysellä vuokraamisesta lisää: esim. Yhdysvaltoihin saat erinomaisia autonvuokrapaketteja, joihin kuuluu mm. ilmainen tankillinen bensaa.

 

 

Contact