Reissaa turvallisesti

Pidä huoli passista ja rahoistasi!
Rahat, missä ne olisivat parhaiten turvassa? Kannattaa ainakin pitää rahat, kortit ja matkashekit eri paikoissa, jotta sinulta ei viedä kaikkea kerralla. Käytä rahavyötä, joita on saatavilla useita erilaisia malleja. Pidä sitä aina ihoasi vasten ja passi, kortit sekä rahat muovisessa pikkupussissa vielä varmuuden vuoksi kosteudelta turvassa, tärkeimmät rahavyössäsi. Pientä käsirahaa kannattaa aina pitää taskussa, lompakossa tai vaikka käsilaukussa, muttei koskaan enempää kun sinulla on varaa “hävitä”. Voit kuitenkin ovelasti antaa vorojen olettaa, että samassa lompakossa olisi koko kassasi. Samalla hoidat pikkuostokset helposti ilman rahavyöhön koskemista.

Hotellin tai hostellin tallelokero on usein turvallisin paikka passin ja rahojen  kannalta. Mikäli tallelokeroita ei ole, hotellit saattavat pitää tärkeimpiä dokumenttejasi suojissaan esimerkiksi suljetussa kirjekuoressa. Kuitenkin turvallisin paikka lienee rahavyösi ja kolmanneksi turvallisin on piilottaa arvopaperisi matkatavaroihisi, lukon taa. Tätä emme kuitenkaan suosittele, samoin kuin emme käsilaukkuja tai reppujakaan. Helpointa on reissata mahdollisimman välien arvotavaroiden ja käteisrahan kanssa. Jätä siis hienoimmat korusi, kellot jne. kotiin ja lähde matkaan kevein kantamuksin.

Monilta matkaajilta on viety matkojen aikana jotakin, enemmän tai vähemmän tärkeää. Pienillä varotoimilla säästyt kuitenkin useimmiten kaikilta varkauksilta.

  • Pidä aina pientä rahasummaa taskussa, muttei koskaan enemmän, kuin mitä sinulla on varaa "hävitä" voroille. Taskurahat voivat varkaalle kuitenkin olla tarpeeksi, jos joudut esimerkiksi ryöstön kohteeksi ja selviät ehjin nahoin.
  • Jos joudut ryöstön kohteeksi, unohda sankaruudet ja anna suosiolla kaikki, mitä ryöstäjä sinulta vaatii. Muista, että matkavakuutuksesi korvaa paljon ja raha on aina henkikultaa vähäpätöisempää.
  • Liikkuessasi paikasta toiseen, junilla, busseilla, takseilla, veneillä jne. Pidä aina silmällä tavaroitasi. Arvokkaimmat tavarat lähellä vartaloasi, vähemmän arvokkaat rinkassa. Voithan aina pitää rinkkaasi myös selkänojana matkan ajan.
  • Muista, etteivät paikalliset aina ole niitä, jotka varastavat - myös muut matkaajat voivat rahoittaa retkiään Sinun omaisuudellasi, joten älä luota kehenkään sokkona, vaikka tämä vaikuttaisikin todella mukavalta ja olisi samanlaisella matkalla kuin sinä.
  • Jos olet tungoksessa tai ihmisiä kerääntyy ympärillesi, ole aina erityisen varuillasi. Myös lapset osaavat varastamisen temput. Tungoksissa varkaus on helpointa tehdä.
  • Vältä pimeitä tyhjiä katuja paikoissa, joita et tunne.
  • Jos kohtaat väkivaltaa, tai sinulta varastetaan omaisuutta, muista aina tehdä poliisille heti ilmoitus vakuutusyhtiön korvauksia varten. Kysy vakuutusyhtiöltäsi, riittääkö se, että otat maasta yhteyttä suomalaiseen poliisiin, mikäli paikallinen poliisi ei vaikuta luotettavalta. Lähetä poliisin raportti vakuutusyhtiöösi saadaksesi korvauksia.

Monet reissaavat kuitenkin ilman mitään suurempia ongelmia, joten älä turhaan pelkää, että jotain pahaa on tapahduttava. Kun tarkkailet ympäristöäsi ja käytät tervettä järkeä sekä suunnittelet menojasi etukäteen, asiat sujuvat useimmiten ihan hyvin. Muista kuitenkin hankkia aktiviteettejasi vastaava matkavakuutus!

 MATKAN AIKANA:

 

Contact