Missä yöpyisi?

Nuku hyvin
Sopivan hintaisen ja vapaan majapaikan löytäminen voi joskus olla hikinen suoritus, jopa mahdotonta. Juna-asemien penkeillä vietetty yö ei silti välttämättä ole maailman kamalin asia. Itse asiassa siitä saattaa muodostua koko reissun muisteltavimpia osuuksia, kunhan pidät tavaroistasi ja henkikullasta huolta.

Nyrkkisääntö on, ettei mihinkään kylään tai kaupunkiin kannata saapua pimeän tullen, vaan hyvissä ajoin, että ehdit etsiä majapaikan rauhassa. Jos haluat välttää etsimisretket, varaa majapaikka etukäteen netistä.

Katsastaessasi majapaikkaa huomioi seuraavat asiat:

  • Muista, että moni muukin reissaaja kulkee sama Lonely Planet -kirja kainalossaan, joten tuskin olet ainoa hostellien asiakas. Matkaoppaan suositteleman hostellin vieressä saattaa olla aivan yhtä hyvä majatalo, joka kannattaa ennakkoluulottomasti tsekata. Saatat jopa löytää ihan erityisen, vähemmän kansoitetun pienen paratiisin!
  • Matkatessasi kuumimman turistisesongin aikaan, kannattaa varata majapaikat hyvissä ajoin, tai vähintäänkin pariksi ensimmäiseksi yöksi. Muuten saatat joutua pulittamaan taivasta hipovia hintoja turhan hienoista hotellihuoneista.
  • Matkatessasi turistisesongin ulkopuolella, kannattaa hintoja tinkiä reilustikin - voit säästää mukavasti reissurahaa.

Normihinnat ja standardit, eli miten majapaikat luokittuvat:

  1. Halvin yöpaikka on yleensä leirintäalue, jonne voi pystyttää teltan. Kaikissa maissa ei tällaisia alueita kuitenkaan ole Euroopan tapaan. Toisaalta retkihenkisempi camping-matkaaminen on erittäin helppoa ja suosittu muoto esim. Australiassa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa. Joillakin leirintäalueilla voit yöpyä myös majatalossa tai mökissä. Yöjunalla ja bussilla matkaamisessa säästyy myös rahaa.
  2. Hostellit ovat budjettiystävällinen vaihtoehto, erityisesti jos nukut dormissa muiden matkalaisten kanssa. Joihinkin maihin kannattaa hankkia Hostelling International -kortti ja VIP backpackers -kortti, joilla hostelliyöt tulevat edullisemmiksi. Usein hostelleista löytyy yhden- ja kahden hengen huoneitakin hiukan yksityisyyttä kaipaaville. Mutta yksityisyys maksaa.
  3. Majatalot ovat myös melko edullinen vaihtoehto majapaikaksi. Kyseessä on hotelli, jota ei ole tähtiluokitettu. Saat kuitenkin oman huoneen, jonka WC on yleensä käytävällä yhteiskäytössä.
  4. Kallein, mutta tasokkain majoitusvaihtoehto on hotelli. Näissäkin on suuria tasoeroja, jonka voi päätellä niille annettujen tähtien määrästä. Tähtiluokitus on kansainvälisesti käytetty laatustandardi.
  5. Kansainvälinen nettiyhteisön kautta toimiva Couch surfing on suosittu ja täysin ilmainen majoitusvaihtoehto. Systeemi toimii siten, että tarjoamalla toiselle matkalaiselle kotoasi majapaikan, sinullekin tarjotaan sohvapaikkoja. Ideologiaan kuuluu kulttuurivaihto; kuulet paikalliselta yösijan tarjoajalta suoraan, millaista sikäläinen elämä on, mitä kannattaa käydä katsomassa ja mitä ei. Näet siis, miten kohdemaassasi oikeasti eletään arkea ja samalla voit itse kertoa kotipaikkasi meiningistä sohvanomistajalle. Couch surfing sopii avarakatseiselle ja sosiaaliselle travellerille, joten jos etsit majapaikastasi oman huoneen rauhaa, kannattaa mieluummin suunnata suoraan hostelliin tai hotelliin. Ilmaisen majapaikan voi myös saada joissain maissa vapaaehtoistyötä vastaan.

Reissaajat ovat kaikki erilaisia; toisia ei häiritse se, että samassa huoneessa nukkuu vieraita ihmisiä ja sänky on kova, nämä travellaajat nauttivat siitä, että hostelleissa tapaa muita reissaajia joiden tarinoita on mukava kuulla. Toiset taas tuntevat olonsa turvallisemmaksi siistissä, puhtaassa ja rauhallisessa majapaikassa, josta löytyy omaa rauhaa.

Suosittelemme, että vaihtelet erilaisten majapaikkojen välillä. Sillä tavoin säästät pitkän pennin varsinkin, jos olet pidempään maailmalla. Vietä muutama yö leirintäalueella, tapaa uusia ihmisiä hostelleissa ja rentoudu mukavassa hotellissa vaikka matkan viimeisinä päivinä tai juuri rankemman reissauksen päälle. Säästöön jääneet rahat voi sijoittaa vaikka KILROYn seikkailupaketteihin, joissa saat kaupan päälle ikimuistoisia kokemuksia.

MATKAN AIKANA:

 

Contact