Hätätapaukset

Eihän näin voi kellekkään tapahtua - mutta kaiken varalta kuitenkin...
Muista: turvallisin tapa matkustaa on etukäteen suunniteltu ja hyvin valmisteltu reissu.

Matkustaessa voit kohdata myös hätätilanteita, joita varten on hyvä tietää ainakin seuraavat asiat:

 1. Sairaus/onnettomuus:
  Pidä huoli, että tiedät paikallisen maan tai alueen hätänumeron, mikäli hätä yllättää. Kiperissä tilanteissa myös vakuutusyhtiön puhelinnumero on hyvä pitää käsillä, jos tarvitset ohjeistusta vakuutusasioissa. Vakuutustiedot ja vakuutuskortti kannattaa säilyttää rahavyössä tai muussa selkeässä paikassa, mistä lääkintähenkilöt ne helposti löytävät mahdollisen onnettomuuden sattuessa. Pidä myös mukanasi ensiapupakkausta osana vakiomatkavarustusta ja pakkaa se rinkkaasi ylimmäiseksi, mistä sen voi ottaa nopeasti esiin.
 2. Hammaslääkäriä vaativa hätätapaus:
  Mikäli suussasi syttyy reissun aikana sota ja tarvitset hammaslääkäriä kipeämmin kuin koskaan, soita vakuutusyhtiöösi. He pystyvät luultavimmin neuvomaan sinut asiantuntevalle hammaslääkärille tai terveysasemalle sillä alueella, jolla liikut.
 3. Hävinnyt passi:
  Jos kadotat passisi, ota yhteyttä poliisiin tai paikallisiin viranomaisiin ja hanki asiasta kirjallinen raportti. Ota sitten yhteyttä lähimpään suurlähetystöön tai konsulaattiin, he pystyvät auttamaan sinua väliaikaisen passin hankkimisessa sekä antavat lisäneuvoja. Jos kotimaallasi ei ole suurlähetystöä tai konsulaattia alueella, jossa matkustat, ota yhteyttä ulkoasianministeriöön kotimaassasi ja kysy heiltä neuvoa. EU:n kansalaiset voivat ottaa yhteyttä toisen EU-maan suurlähetystöön saadakseen tilapäisen passin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tilapäinen passi toimii passina useimmissa tilanteissa ainoastaan kotiinpäin matkustettaessa, EI matkan jatkuessa eteenpäin.
 4. Kuolemantapaus:
  Siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että matkan aikana sattuu kuolemantapaus (esimerkiksi perheenjäsenen tai matkakumppanin), on heti otettava yhteys vakuutusyhtiöön, kotimaan suurlähetystöön tai konsulaattiin sekä paikallisiin viranomaisiin.
 5. Luottokortti/puhelin:
  Jos luottokorttisi tai puhelimesi varastetaan, pidä aina käden ulottuvilla kortin ja puhelimen sulkunumero. Pankilla, luottokorttiyhtiöllä ja puhelinoperaattoreilla on yleensä 24-tuntinen puhelinnumero tällaisia tilanteita varten.
 6. Rahat:
  Mikäli käy niin, että menetät kaikki rahasi, sinulla on muutama vaihtoehto: ota yhteys vakuutusyhtiöösi ja kysy heiltä neuvoa, pyydä ystävää tai perheenjäsentä lähettämään rahaa jonkin rahanlähetyspalvelun (esim. Western Union) kautta, tai etsiydy lähimpään suurlähetystöön tai konsulaattiin. On hyvä pitää pieni summa rahaa (50-100 USD) piilotettuna eri puolille laukkuasi hätätilanteita varten. Älä kuitenkaan koskaan säilytä suuria summia käteistä rahaa laukussasi varkauksien varalta!
 7. Kadonneet matkadokumentit:
  Jos kadotat sellaiset matkadokumentit kuten lentoliput, autonvuokradokumentit tai muut vastaavat, ei tarvitse huolestua liikoja. Useimpia dokumentteja säilytetään elektronisesti ja niiden takaisinsaamiseksi KILROYn myyjät auttavat sinua. Suosittelemme, että tallennat matkadokumenttisi elektronisesti ja lähetät ne itsellesi sähköpostilla, tai säilytät niitä USB-tikulla. Näin dokumentit ovat helposti saatavilla eikä paperiröykkiöitäkään kerry. Muihin tärkeisiin matkadokumentteihin liittyen ota yhteys siihen matkantarjoajaan, jolta sait alkuperäiset dokumentit.
 8. Pahoinpitely:
  Jos olet joutunut pahoinpitelyn kohteeksi, ota välittömästi yhteys poliisiin tai paikallisiin viranomaisiin raportoidaksesi asiasta. Hankkiudu myös lääkärinhoitoon mikäli tarve vaatii sekä soita matkavakuutusyhtiöösi ja kerro asiasta.
 9. Pidätys & vankila:
  Jos sinut pidätetään vieraassa maassa, yritä viipymättä ottaa yhteys lähimpään Suomen edustustoon suurlähetystön tai konsulaatin kautta. Kotimaasi lait eivät päde muissa maissa, lisäksi olosuhteet joidenkin maiden vankiloissa saattavat olla todella ikävät. Useimmat maat sallivat yhteyden suurlähetystöön ja lakimieheen, älä kuitenkaan odota asioiden nopeaa etenemistä ja valmistaudu odotteluun. Suosittelemmekin lämpimästi pysymään erossa hankaluuksista reissatessa.
 10. Äärimmäiset luonnonolosuhteet ja katastrofit:
  Mikäli matkantekosi keskeytyy tulvan, trooppisten myrskyjen, aseellisten konfliktien, tsunamien tai muiden katastrofien seurauksena, noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja koeta välttää paniikkia. Jos vierailet alueella, jolla erikoiset sääolosuhteet ovat yleisiä, pidä huoli, että tiedät mitä tehdä mahdollisen evakuoinnin ja muiden turvallisuustoimenpiteiden suhteen.


Muista! turvallisin tapa matkustaa on etukäteen suunniteltu ja hyvin valmisteltu reissu!

 MATKAN AIKANA:

 

Contact