Rokotukset ja matkailuterveys

Ota rokotukset ennen reissua.
Reppumatkailija lähtee matkalle kaukomaihin usein ilman yksityiskohtaista suunnitelmaa ja yleensä alkeellisiin olosuhteisiin. Siksi terveysvaarojen ennakoiminen on erityisen tärkeää tässä matkailijaryhmässä. Rokote.fi -sivujen Matkailijan Rokoteoppaasta saat ajankohtaista tietoa tarvittavista rokotuksista ja eri maiden malarialääkityksistä. Jos lähdet Pohjois-Amerikkaan tai Euroopan maihin, voi olla, ettet tarvitse lisärokotteita, joita taas tarvitaan usein Aasiaan, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan ja Tyynenmeren saarille matkattaessa. Tarkista aina rokotustarpeesi rokotuskortista ja omalta lääkäriltäsi.

Matkan tavoitteena voi olla halu tutustua syvemmin paikalliseen elämään sekä hankkia elämyksiä vaeltamalla viidakossa, patikoimalla vuorilla tai snorklaamalla paratiisisaaren koralliriutalla. Terveysvaarojen ennakoiminen ja niihin varautuminen on itsenäiselle matkailijalle erityisen tärkeää, sillä matkabudjetti on yleensä rajallinen ja majapaikan sekä ruuan hygieniatasosta voi joutua tinkimään. Matkoja tulee eteen myös tulevaisuudessa, joten seuraavan matkan sijaan kannattaa miettiä laajemmin tulevaa "matkustusuraa", tulevia matkoja ja haaveita ja mitoittaa rokotesuoja vastaamaan lähivuosien tarvetta. Matkailuterveyden neuvonta- ja rokotuspalveluja tarjovalle klinikalle tai terveysasemalle kannattaa hakeutua 1-2 kuukautta ennen matkaa.

Matkailuterveyden lähtökohtana on riskinarvio, joka koostuu mm. matkaan (matkakohteen yleisimmät terveysvaarat, matkareitti, matkan kesto ja olosuhteet)  ja matkailijaan itseensä (perussairaudet, lääkitys, rokotesuojan tilanne) liittyvien seikkojen kartoittamisesta. Kannattaa muistaa, että matkailijan vakavat terveysriskit liittyvät usein liikenneonnettomuuksiin ja tapaturmiin. Matkavakuutus, joka kattaa myös mahdollisen tapaturman jälkeisen kotiinkuljetuksen, kannattaa olla voimassa kaikilla matkoilla, myös Euroopassa. Matkan aikainen seksi uuden kumppanin kanssa on tutkimusten mukaan sekä tavallista että usein suojaamatonta. HIV, hepatiitti B ja sukupuolitaudit ovat vaarallisia matkatuliaisia.

Rokotuksista Suomessakin kunnossa tulee olla jäykkäkouristus-kurkkumätäsuoja sekä tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotukset (MPR). Nämä rokotteet kuuluvat lasten normaaliin rokotusohjelmaan, ja ovat yleensä kunnossa. Ennen vuotta 1982 syntyneillä MPR-suoja saattaa olla puutteellinen ja tämä kannattaakin tarkistaa ennen matkaa. Jäykkäkouristus- ja kurkkumätäsuojaa pitää tehostaa 10 vuoden välein eli yleensä 25-30-vuotiaasta alkaen. Hepatiitti B -rokote kuuluu lasten rokotusohjelmaan lähes kaikissa muissa maailman maissa, paitsi ei Suomessa. Matkailijan yleisimmät lisärokotteet ovatkin hepatiitti A ja B ja kertaalleen annetun rokotesarjan jälkeen ei suositella enää tehosteannoksia. Keltakuumerokotetta saatetaan vaatia pakollisena rokotteena osiin Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa. Tropiikissa ja alkeellisissa olosuhteissa oleskeltaessa voi harkita lavantautirokotusta, Aasiassa pitempiaikaisesti oleskeleville Japanin aivotulehdusrokotusta ja Saharan eteläpuolelle Afrikkaan matkaaville meningokokkirokotusta. Baltian maissa luonnossa patikoiville ja mökkeileville voidaan harkita puutiaisenkefaliittisuojaa (TBE).  

Hepatiitti A

Viruksen aiheuttama maksatulehdus, jonka tartunnanvaara Suomessa on nykyisin vähäinen. Tartunnan mahdollisuus on kuitenkin huomioitava, kun matkustetaan köyhempiin maihin, Välimeren tai Baltian alueelle.  Hepatiitti A:n tartuntalähteitä ovat viruksella saastunut ruoka ja juomavesi, saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot sekä puutteellisesti kypsennetyt simpukat ja osterit. Tartunta voi siirtyä myös likaisten käsien tai WC-tilojen kautta henkilöstä toiseen. Elintarvike- ja käsihygieniaan on kiinnitettävä erityistä huomiota matkustettaessa alueelle, jossa hepatiitti A on tavallinen.

Hepatiitti B

Myös viruksen aiheuttama maksatulehdus, jossa osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin krooninen hepatiitti, joka on riski maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle. Hepatiitti B aiheuttaa maailmanlaajuisesti vuosittain noin 600 000 maksasairaudesta johtuvaa kuolemaa. Hepatiitti B tarttuu synnytyksen yhteydessä, suojaamattomassa seksissä ja verikontaktissa esimerkiksi erilaisten toimenpiteiden, tatuoinnin tai onnettomuuksien yhteydessä. Lähes puolessa tapauksista tartuntareitti jää kuitenkin epäselväksi, ja ilmeisesti perhepiirissä ilman selvää verikontaktia tapahtuvat tartunnat ovat luultua yleisempiä. Suomeen tuotavat matkailijan hepatiitti B -tartunnat tulevat yleisimmin suojaamattoman seksin kautta. 

Malaria

on hengenvaarallinen, hyttysten levittämä tauti. Malaria-alueelle matkatessa tulee aina huomioida hyttysiltä suojautuminen vaatetuksilla ja hyttyskarkotteilla. Koska malariaa kantavat hyttyset liikkuvat hämärän aikaan, tulisi hyttyset hävittää makuutiloista ja suojautua hyttysverkoilla.

Afrikkaan ja osiin Etelä-Amerikkaa ja Aasiaa matkatessa malariaa vastaan tulee suojautua myös estolääkkeillä. Estolääkevaihtoehto arvioidaan aina matka- ja matkustajakohtaisesti. Malariaestolääkitystä tulee ottaa annosteluohjeen mukaan, ennen matkaa, matkan aikana sekä myös matkan jälkeen (7-28 vrk lääkkeestä riippuen). Malarialääkitys kannattaa hankkia Suomesta, koska maailmalla on myynnissä paljon lääkeväärennöksiä.

Matka-apteekki

Huolehdi kuntoon myös matka-apteekki ennen lähtöä. Rinkkaan kannattaa varata ainakin ensiaputarvikkeet ja särkyä lieventäviä ja kuumetta alentavia lääkkeitä. Perussairauksien hoitoon tarvittavat lääkkeet kannattaa resepteineen pakata käsimatkatavaroihin ja lääkkeitä tulee varata myös vähän ylimääräistä mahdollisten viivytysten varalta. Muistathan ottaa matkalle myös riittävän aurinkosuojauksen ja kondomit. Mieti myös etukäteen, miten otat yhteyttä kotiväkeen mahdollisten onnettomuuksien ja tapaturmien yhteydessä.

Lue lisää matkailuterveydestä ja rokotussuosituksista osoitteista rokote.fi ja thl.fi.

Unohtumattomia elämyksiä ja turvallista matkaa!

Asiantuntijana: Taneli Puumalainen, LT
Lasteninfektiolääkäri, Kansainvälisen lääketieteen erityispätevyys

ENNEN MATKAA:

Katso video: Lähdössä matkalle?

Contact